Ce să fac dacă lucrez oficial, dar mă ia la armată?

14 iunie 2017 4

Eu lucrez oficial si nu ştiu dacă aceasta mă va putea ajuta să nu fiu luat la armată, sau dacă aceasta se poate considera alternativa.

Jurist comments 2

Download discussion
Călin Bobeică
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere

Sa faceti catedra militara dupa ce va inregistrati la o universitate la ,,fara frecventa"!

14 iunie 2017
Diana Conea
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Buna ziua,
Trebuie sa prezentati mai multa informatie despre Dvs ca sa ne putem da seama. Sunteti casatorit? copii sau nu? si citi copii? credite la banca sau nu? etc... acestea pot constitui motive pentru aminarea, scutirea incorporarii.

Conform Legii Nr. 1245 din 18.07.2002 cu privire la pregătirea cetăţenilor pentru apărarea... mai detaliat Patriei, puteti fi scutit sau amina incorporarea pina la virsta limita de 27 ani.

Articolul 31. Amînarea încorporării în serviciul militar
în termen
(1) Amînarea încorporării în serviciul militar în termen se acordă recruţilor de către comisiile de recrutare-încorporare din motive familiale, de sănătate, în legătură cu necesitatea continuării studiilor, desfăşurării activităţii de deputat în Parlament sau consilier al autorităţii administraţiei publice locale de nivelul al doilea, precum şi în cazurile prevăzute la alin.(6).
(2) Amînarea încorporării în serviciul militar în termen din motive familiale se acordă recrutului care:
a) are la întreţinere părinţi (foşti tutori, curatori) inapţi pentru muncă, dacă aceştia nu sînt întreţinuţi de stat şi nu există alte persoane care locuiesc împreună cu ei şi care, conform legii, sînt obligate să-i întreţină. În sensul prezentei legi, părinţii (foştii tutori, curatori) sînt consideraţi inapţi pentru muncă dacă sînt invalizi de gradul I sau II ori au atins limita de vîrstă care le acordă dreptul la pensionare;
b) are soţie invalid de gradul I sau II;
c) are la întreţinere unul sau mai mulţi copii pînă la 8 ani;
d) are la întreţinere fraţi, surori care nu au atins vîrsta de 18 ani sau mai în vîrstă, dar care sînt invalizi de gradul I sau II, dacă aceştia nu sînt întreţinuţi de stat şi nici de alte persoane care, conform legii, sînt obligate să-i întreţină;
e) are un singur părinte cu doi sau mai mulţi copii pînă la 8 ani.
(3) Amînarea încorporării în serviciul militar în termen din motive de sănătate se acordă recruţilor care, în baza examenului medical, sînt recunoscuţi temporar inapţi pentru îndeplinirea serviciului militar. Comisia medico-militară trimite persoana care necesită o examinare medicală suplimentară sau tratament în instituţia medicală de la locul de trai, iar în caz de necesitate - într-o instituţie curativă specializată. Tratamentul medical al recruţilor care suferă de boli ce îi fac temporar inapţi pentru serviciul militar se asigură în mod gratuit.
(4) Amînarea încorporării în serviciul militar în termen dictată de necesitatea continuării studiilor se acordă recruţilor care îşi fac studiile în instituţii de învăţămînt secundar general, secundar profesional, mediu de specialitate şi superior universitar cu orice formă de instruire, pe termenul stabilit de programa de studii.
(5) Amînarea încorporării în serviciul militar în termen dictată de necesitatea desfăşurării activităţii de deputat în Parlament sau de consilier al autorităţii administraţiei publice locale de nivelul al doilea se acordă pînă la expirarea mandatului.
(6) Amînarea încorporării în serviciul militar în termen se acordă şi cetăţenilor supuşi urmăririi penale ori a căror cauză penală se examinează în instanţa de judecată pînă la încetarea urmăririi penale sau pînă la rămînerea definitivă a hotărîrii instanţei de judecată.
Articolul 32. Scutirea de serviciul militar în termen
Este scutit de serviciul militar în termen cetăţeanul care:
a) a fost recunoscut, conform stării de sănătate, inapt pentru serviciul militar pe timp de pace;
b) a absolvit cursul deplin de instruire la catedra militară;
c) este eliberat de la îndeplinirea serviciului militar din motive de conştiinţă;
d) şi-a pierdut tatăl (mama), fratele (sora) care au decedat în timpul îndeplinirii serviciului militar. Recrutul poate să nu se folosească de acest drept;
e) are antecedente penale nestinse sau nu a fost reabilitat, în modul stabilit de lege.
Articolul 33. Vîrsta-limită de încorporare în serviciul
militar în termen
(1) Vîrsta-limită pînă la care cetăţenii pot fi încorporaţi în serviciul militar în termen este de 27 de ani.
(2) Cetăţenii care nu au fost încorporaţi în serviciul militar în termen pînă la atingerea vîrstei de 27 de ani sînt trecuţi în rezerva Forţelor Armate.

14 iunie 2017