Ce trebuie sa fac, ca sa contestez amenda?

23 august 2017 1868

Bună ziua. Am nevoie de ajutor. Problema mea este că am fost amendat pentru condus in stare de ebrietate. Testul la alcoolemie prin suflare, pe care l-am facut in automobilul agentilor constatatori a aratat 0.22. Îndată cum am fost eliberat de agenti, am mers să fac testul repetat independent de ei la centrul narcologic de pe str. Petru Rareș. Aici rezultatul la alcoolemie prin suflare a arătat 0.00 (cu diferenta de până în 2 ore de la primul test facut la politie). Mi s-a recomandat sa fac si testul la alcoolemie in sange. Rezultatele o sa fie in cateva zile. In ziua respectivă nu mi s-a dat absolut nici un document (copia procesului verbal l-am luat a 2-a zi de la Posta Veche unde a fost trimis dosarul). Vreau sa stiu ce procedura trebuie sa parcurg pentru a contesta procesul verbal si daca pot primi un ajutor in exprimarea textului intr-o forma corectă in contestarea cauzei date? Multumesc aticipat!

Comentariile juriștilor 5

Descărcaţi discuția
Iulian Moraru
 • Jurisconsult
 • Dreptul civil
 • Dreptul afacerilor
 • Dreptul familiei
 • Dreptul muncii
 • Alte domenii

Bună ziua!

Este necesar să contestați procesul verbal la agentul constatator emitent în temeiul prevederilor art. 448 din Codul Contravențional al Republicii Moldova.

Există modele de contestații pe diferite site-uri web.
Exemplu: http://legeaz.net/modele/contestatie-pv-contraventie-amenzi-rutiere

Doar că adaptați contestația la structura instituțională și legislația Republicii Moldova.

Succese1

23 august 2017
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul muncii
 • Contravenţii rutiere
 • Alte contravenţii

Buna ziua!

In opinia mea ar fi mai oportun de a administra probele de care dispuneţi (actul eliberat de Dispensarul Republican de Narcologie) in instanta de judecata in vederea demonstrarii faptului ca nu ati condus mijlocul de transport in stare de ebrietate. Or, pe asemenea cazuri instanta de judecata este... mai detaliat competenta sa aplice sanctiunea, ci nu colaboratorul de politie. Prin urmare, procesul verbal contine descrierea faptei, nefiind luata si decizia de sanctionare.

Daca veti contesta procesul-verbal cu privire la contraventie, contestatia dvs. oricum va fi conexata cu cauza contraventionala.

Acum, conform proceduri cauza dvs va fi expediata pentru examinare in instanta de judecata (Judecatoria Chisinau, sediul Rascani).

Dupa ce aflati judecatorul caruia ia fost repartizata cauza, plecati si faceti cunostinta cu materialele cauzei, in special cu originalul procesului verbal. Verificati timpul comiterii faptei in continutul procesului verbal, deoarece poate fi o necorespundere cu timpul real (ora si minutele). Acest lucru poate fi facut intentionat cu scopul expirarii celor 2 ore in interiorul carora legea va permite sa contestati rezultatul alcooltestului la Dispensar.

23 august 2017

Multumesc frumos pentru consultație.
Am făcut o copie a talonașului eliberat de alcotesterul agentului. După ora indicată în el și ora expertizei repetate, indicată deja în talonul aparatului din Centrul Narcologic am reușit să mă încadrez în aceste 2 ore.
În procesul verbal este indicată sancțiunea financiară în valoarea a... mai detaliat 500 unități convenționale, și mai jos scrie că se propune spre înaintare în judecată cu aplicarea privării de dreptul de a conduce de la 3 la 5 ani.
Deci: 1. Trebuie să merg să contestez procesul-verbal în decurs de 15 zile? Sau să aștept citația la judecatoria Râșcani? (mă tem să nu rămân cu amenda financiară valabilă, sau instanța de judecată va lua decizie și asupra amenzii și asupra privării de dreptul de a conduce?)
2. Sunt îndeajuns rezultatele testului repetat pentru a convinge Judecătorul de faptul că nu am condus în stare de ebrietate?
3. Nu este încălcare a procedurii faptul că au refuzat să-mi dea copia procesului chiar îndată după întocmire? ( mi-au întins documentele să pun câteva semnături, inclusiv în rubrica unde scrie că copia am primit- semnătura se face pe original, copia fiind de sub prima pagină - iar la solicitare m-au refuzat direct, și permis provizoriu la fel, mi-au spus că nu au blancuri. Doar a 2-a zi am aflat unde aș putea să-mi ridic acest Temporar, si m-am mirat că acolo sunt si copiile mele. Și iarăși mi s-a refuzat solicitarea de a-mi se da o confirmare ca mi s-au înmânat documentele a 2-a zi sau macar o stampila cu data pe ea cu fraza: nu dau nimic nici confirmare nici semnătură, și daca nu-ți trebuiesc noi le aruncăm ca nici nouă nu ne trebuie.
Mulțumesc anticipat pentru atenția dumneavoastră

23 august 2017
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul penal
 • Dreptul muncii
 • Contravenţii rutiere
 • Alte contravenţii

Buna seara!

Agentul constatator nu putea sa va aplice amenda. Daca veti analiza atent continutul procesului verbal veti observa ca amenda in marime de 500 UC constituie recomandare pentru instanta de judecata. Doar instanta de judecata are prerogativa de a aplica sanctiuni contraventionale pentru astfel de cazuri. Prin urmare, consider... mai detaliat inoportun de a contesta procesul-verbal atât timp cât nu a fost luata decizia de sanctionare.
Tin sa mentionez ca veti fi citat de instanta, unde veti avea posibilitatea de a prezenta probe care sa infirme vinovatia dvs.

Tine de intima convingere a judecatorului de a aprecia probele administrate, inclusiv daca este sau nu suficient prezentarea actului de la Dispensar din care rezulta ca nu ati condus in stare de ebrietate.

Sunt la dispozitie dvs pentru alte intrebari suplimentare!

Succese!

23 august 2017

Vă mulțumesc frumos pentru consultațiile dumneavoastră.

24 august 2017