Donatorul a initiat in instanta desfacerea contractului de donatie, dar a decedat inainte de pronuntarea hotararii

20 februarie 2021 19

Buna ziua. Unchiul a facut documente pe casa unui nepot, dar acesta nu s-a raspuns cu donatorul. Unchiul l-a dat in judecata pentru a desface contractul, dar nu a reusit sa duca treaba pana la capat deoarece a decedat. Noi am avut grija de el pana in ultima clipa. Ce putem face in aceasta situatie? Cum sa continuam procesul pornit de unchi?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Viorel Dodan
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte domenii

nu este suficient de deplina intrebarea. Mai intii nu se cunoaste daca acest contract a fost un contract de donatie fara careva conditii,donatie neconditionata? sau in general este un contract de instrainarea a casei de locuit cu conditia intretinerii pe viata.
In cazul in care contractul este Donatie neconditionata atunci sunt... mai detaliat sanse nule ca acest contract sa fie rezolutionat, anulat sau rezolvit. Doar daca cel ce a primit bunul donat a atentat la viata donatorului, a comis careva fapte grave importiva sa, sau se face vinovat de moartea acestuia doar in asemenea cazuri instanat poate adopta o hotarirea in favoarea d-voastra ca mostenitori. In rest acel contract la moment este perfect valabil.

La fel nu cunoastem in ce an a fost perfectat contractul de donatie ca sa stim dupa care codul civil ne bazam cind va oferim consultatie dupa codul civil vechi sau noile prevederi valabile din 01.03.2019.

Nou cod civil in general prevede foarte clar Termenul de revocare a donației
Donatorul, moștenitorul său este decăzut din dreptul de revocare a donației în temeiul legii dacă notificarea de revocare nu este dată în termen de 1 an din momentul în care el a cunoscut sau, în mod rezonabil, trebuia să cunoască circumstanța care îl îndreptățește să revoce, dar nu mai tîrziu de 3 ani din momentul dobîndirii de către donatar a dreptului de proprietate asupra bunului donat.

Astfel pentru o consultatie cu adevarat potrivita pentru cazul d-voastra urmeaza sa va adresa-ti direct la un avocat pentru a va oferi raspuns la toate intrebarile d-voastra.

22 februarie 2021