Cea mai optima solutie de a obtine acordul de calatorie parintelui de peste hotare

22 aprilie 2019 90

Eu impreuna cu copiii mei minori vrem sa mergem intr-o calatorie de scurta durata in UE, dar avem o mica problema: acordul tatalui, care este plecat peste hotare de multi ani. Am incercat sa vorbesc cu el, dar nu prea este dispus sa-si piarda timpul sa umble pe drumuri si chiar nu am incredere ca o sa reusesc in timp cu el pana in iulie sa hotaram aceasta intrebare. Deci ma gandesc cum sa hotarasc aceasta intrebare rapid si fara implicarea fostului sot. Copiii sunt stabiliti cu traiul conform deciziei judecatoresti cu mine, pasapoarte biometrice le-am facut, dar inca n-am iesit din tara cu copiii din cauza lipsei acordului tatalui. Care ar fi cea mai optima solutie in cazul meu?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul familiei
 • Dreptul imobiliar
 • Dreptul afacerilor
 • Alte domenii
 • Dreptul penal
 • Dreptul muncii
 • Contravenţii rutiere
 • Alte contravenţii

Bună Dna Ecaterina

De fapt, în cazul în care mergeți într-o călătorie, vacanță, excursie, vizite de scurta durată până la 90 zile nu aveți necesitatea de a obține acordul soțului!
Potrivit Legii 269 din 09-11-1994
cu privire la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova sunt prevazute urmatoarele:
Articolul 1. Dreptul de ieşire şi... mai detaliat intrare în Republica Moldova

(1) Cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a ieşi şi intra în Republica Moldova în baza paşaportului, iar apatrizii, refugiaţii şi beneficiarii de protecţie umanitară - în baza documentului de călătorie, eliberate de organele competente.

(1/1) Cetăţenii Republicii Moldova, indiferent de domiciliul sau reşedinţa acestora, apatrizii şi cetăţenii străini cu drept de şedere permanentă sau provizorie în Republica Moldova care se află în străinătate şi nu sînt în posesia unui document de călătorie valabil pentru revenirea în Republica Moldova au dreptul de a intra în Republica Moldova în baza titlului de călătorie eliberat de misiunile diplomatice sau de oficiile consulare ale Republicii Moldova. Modul de solicitare şi de eliberare a titlului de călătorie, precum şi forma, conţinutul şi termenul de valabilitate ale acestuia se stabilesc într-un regulament aprobat de Guvern.

(2) Minorii au dreptul de a ieşi şi de a intra în Republica Moldova numai însoţiţi de unul dintre reprezentanţii lor legali sau de un însoţitor, desemnat prin declaraţie de către reprezentantul legal a cărui semnătură se legalizează notarial. În declaraţie se indică scopul călătoriei, durata acesteia şi ţara de destinaţie.

(3) Minorii (elevii şi studenţii) care au împlinit vîrsta de 14 ani şi sînt înmatriculaţi la studii în instituții de învăţămînt din alte state, la ieşirea şi intrarea în Republica Moldova, prezintă actul de înmatriculare la instituția de învăţămînt respectivă şi declaraţia eliberată de unul dintre părinţi, autentificată notarial, care conţine consimţămîntul acestuia pentru ieşirea şi intrarea minorului în Republica Moldova, cu indicarea ţării de destinaţie, scopului călătoriei, perioadei de aflare a minorului în ţara de destinaţie, iar în cazul altor reprezentanţi legali - consimţămîntul acestora, exprimat prin decizie a autorităţii tutelare. Declaraţia este valabilă pe o perioadă de un an de studii.

(4) În cazul în care minorul pleacă să se domicilieze în străinătate, este necesar consimţămîntul, exprimat prin declaraţie, al ambilor părinţi ale căror semnături se legalizează notarial, iar în cazul altor reprezentanţi legali - consimţămîntul acestora, exprimat prin decizie a autorităţii tutelare.

(6) Modul de intrare pe teritoriul altui stat este reglementat de legislaţia acestuia.


http://www.legis.md/cautare/rezultate/99482

23 aprilie 2019
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul muncii
 • Dreptul familiei

Bună ziua Ecaterina.
În cazul Dvs, dacă doriți să plecați cu copiii doar în vacanță, atunci nu aveti nevoie de acordul tatălui.

23 aprilie 2019