Cerere de chemare în judecata pentru a stabili domiciliul copilului minor cu tata

21 februarie 2023 27

Bună ziua. Am divorțat în martie 2017, dar avem un copil născut în 2014. Judecătoria din Anenii Noi, care a pronunțat divorțul, a stabilit ca domiciliul copilului să fie cu mama. În decembrie 2022 am decis împreună cu fosta soție ca copilul să locuiască la mine. Prin urmare, copilul locuiește cu mine și frecventează școală în or. Dondușeni. Cu toate acestea, plătesc în continuare fostei soții pensie pentru întreținerea copilului. Ajutați-mă să întocmesc o cerere în judecată pentru a stabili domiciliul copilul cu mine.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Viorel.
Ar fi mai ușor să obțineți acordul soției de a stabili domiciliul copilului minor cu dumneavoastră (de fapt el și se află cu dumneavoastră) adresațivă la autoritatea tutelară pentru a stabili că copilul se află cu dumneavostră, ulterior puteți să vă adresați în judecată pentru a fi scutit... mai detaliat de plata pensiei de întreținere.
Codul familiei prevede.
Articolul 63. Domiciliul copilului minor
(1) În cazul cînd părinţii locuiesc separat, domiciliul copilului care nu a atins vîrsta de 14 ani se determină prin acordul părinţilor.

Articolul 110. Modificarea cuantumului pensiei de întreţinere stabilite de instanţa judecătorească sau scutirea de

plata acesteia

În cazul în care starea materială sau familială a uneia dintre părţi s-a schimbat, instanţa judecătorească, luînd în considerare şi alte circumstanţe importante ale părţilor, este în drept, la cererea oricăreia dintre ele, să modifice cuantumul pensiei de întreţinere sau să-l scutească pe debitorul întreţinerii de plata acesteia.

22 februarie 2023