Cerere de eliberare din serviciu retrasa

9 octombrie 2020 140

Buna ziua! Pe data 21.09.2020 am scris cerere de eliberare din serviciu din propria initiativa. In urmatoarele doua zile (22 si 23 septembrie).nu am fost anuntat ca a fost emis oordinul si pot sa fac cunostinta cu el, asa ca am lucrat inca 2 zile, Pe data de 24.09.2020, mi s-a facut rau si am zis sa nu ma grabesc cu demisia, asa ca am scris directorului o scrisoare de retragere a cererii de eliberare de pe emailul meu personal, unde am mentionat ca tot din ziua aceasta 24.09.2020 sunt in concediu medical. Cat ma aflam in concediu medical, pe data 30.09.2020 imi vine pe card calculul pentru zilele lucrate si concediu. Am dus buletinul medical la sectia resurse umane, unde mi sa zis ca acesta nu e valabil, pentru ca exista ordin de eliberare din 21.09.2020, cu care eu nici pana in ziua de azi nu am luat cunostinta, iar pe 22 si 23 septembrie am lucrat nefiind pus la conostinta de nimeni ca exista acel ordin. Scrisoarea de retragere a cererii de eliberare trimisa pe email nu e valabila, pentru ca ei nu au asa email indicat in dosarul meu personal. Au raspuns pe 24.09.2020 precum ca trebuie sa ma prezint in persoana sa semnez scrisoarea pentru a dovedi ca eu am scris-o, insa eu nu am putut din motiv ca am fost in concediu medical. Le pot demonstra cu acest buletin medical de ce nu am putut sa ma prezint sa confirm scrisoarea de retragere a cerererii de eliberare? Pot sa confirm acum retragerea cererii de eliberare sau nu e posibil deja? Este legal ce a facut angajatorul ? Cum sa procedez mai departe?

Jurist comments 1

Download discussion
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bine ai venit pe yAvo!
***
Conform art. 85 din Codul Muncii:
Timp de 7 zile calendaristice de la data depunerii cererii de demisie, salariatul are dreptul să-şi retragă cererea sau să depună o nouă cerere, prin care să o anuleze pe prima. În acest caz, angajatorul este în drept să-l elibereze pe... mai detaliat salariat numai dacă, pînă la retragerea (anularea) cererii depuse, a fost încheiat un contract individual de muncă cu un alt salariat în condiţiile prezentului cod.

Totodata, acelasi articol prevede ca contractul de munca inceteaza dupa expirarea termenului de 14 zile calendaristice de la data inregistrarii cererii de demisie.

De asemenea, acelasi articol nu prevede careva conditii de forma pentru actul de retragere a cererii de demisie.

Raportat la cazul tau:
1) Pina la data de 5 octombrie inclusiv, contractul de munca era in vigoare (cu conditia ca cererea de demisie a fost depusa in scris si a fost inregistrata la angajator la data de 21 septembrie, si cu conditia ca nu ai convenit cu angajatorul reducerea termenului de 14 zile);
2) Retragerea cererii de demisie poate fi facuta sub orice forma si prin orice mijloc care asigura transmiterea informatiei si receptionarea acesteia de catre destinatar, inclusiv prin posta electronica (cu conditia ca acea posta electronica sa apartina angajatorului, indiferent daca ea este sau nu indicata in contract);
3) Nu este necesar sa confirmi retragerea cererii de demisie, cu conditia ca emailul a fost transmis de pe posta ta electronica. Totusi, pentru evitarea dubiilor, nu este nimic rau daca vei confirma printr-un inscris aparte, ca la data de 24 septembrie anume tu ai transmi emailul respectiv.
4) Trebuie sa restitui banii primiti la 30 septembrie de la angajator in plus - discuta cu contabilitatea.
5) Trebuie sa soliciti emiterea ordinului de confirmare a retragerii cererii de demisie.
6) Trebuie sa soliciti emiterea ordinului de concediu medical.
7) In caz contrar, ii actionezi in judecata.

11 octombrie 2020