Certificat de moștenitor

20 decembrie 2023 3

Buna ziua! Matusa mea a lasat testament pe numele meu ca unic mostenitor. Dupa decesul acesteia, a fost deschisa procedura succesorala si mi-a fost eliberat certificat de mostenitor unde a fost inclus si un mostenitor rezervatar - fiul matusii. Cum pot sa contest acest certificat de mostenitor si care este procedura? Va multumesc!

Jurist comments 1

Download discussion
Irina Clepalo
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii

Bună ziua Gherghe, este cam complicat de răspuns la întrebarea Dvs, dat fiind faptul că nu se cunoaște vîrsta fiului mătușii la momentul decesului acesteia.
Potrivit codului civil art. 2530
alin (1) Moștenitorii rezervatari păstrează dreptul de a moșteni, independent de conținutul testamentului, cel puțin ½ din cota succesorală ce s-ar... mai detaliat fi cuvenit fiecăruia în caz de moștenire legală (rezervă succesorală).
Fiul mătușii putea dobîndi statut de moștenitor rezervat doar în două cazuri, 1) dacă la momentul decesului mătușii nu a împlinit vîrsta de 18 ani sau 2) dacă era majos însă inapt de muncă și beneficia de întreținete din partea mătușii. Aceste condiții sunt legale și nu pot fi contestate din punc de vedere juridic.

21 decembrie 2023