Certificat de naștere pentru copilul născut în Grecia

2 iunie 2021 8

Buna ziua. Am 2 copii, inclusiv un băiețel de 3 ani pe care l-am născut în Grecia, unde m-am aflat timp de 4 ani doar cu pașaport biometric. Când am născut copilul, la spital mi-au dat doar o fisa de externare cu familia mea, fara nume. In ianuarie 2021 m-am intors în Moldova cu copiii și am mers la starea civila ca sa fac certificat de naștere băiețelului, Acolo mi s-a spus sa traduc certificatul de la spital. L-am tradus în limba română, dar la starea civila mi-au zis că ei nu pot face certificat de naștere băiatului pentru că nu este indicat prenumele, iar acesta se pune doar in tara în care s-a născut copilul. Adică, trebuie să plec în Grecia să-i pun prenume și pe urmă ei vor face certificat de naștere. Eu in grecia nu mai pot ajunge, am doua amenzi pentru încălcarea legii de ședere acolo, Când am venit în Moldova, am făcut la ambasada Moldovei din Grecia pașaport alb băiatului pentru a ajunge in tara și am scris o cerere în care am indicat că baetelul va fi botezat in Moldova cu prenumele Ianis. Nu știu ce să fac și cum să mă descurc pentru a-i face certificatul de naștere copilului. Nu pot merge cu copilul la spital, nici să-l înscriu la grădiniță, pentru că nu are cod personal. Vă rog frumos, ajutați-mă. Ce trebuie să fac în cazul acesta? Poate să mă ajute cineva aici în Moldova? Vă mulțumesc.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Buna ziua,

Solicitați un răspuns in scris motivat de la ASP cu privire la refuz și comunicațiile ca doriți sa îl contestați in instanța de judecată ceea ce va putea schimba situația și atitudinea.

Alte soluții care le puteți întreprinde este obținerea certificatului necesar de la ambasada Greciei sau cel puțin... mai detaliat să coordonați acest moment.

2. Să va adresați in instanța de judecată privind stabilirea faptului naşterii copilului.

3 iunie 2021