Certificat de naștere perfectat cu greseli

10 iunie 2020 25

Buna. Am primit in luna octombrie in Moldova certificatul de nastere al copilului. Am depus actele la transcriere in Bucuresti, deoarece aveam nevoie sa-i perfectez pasaport, insa am primit răspuns ca cei de la starea civila din MD au gresit o litera in numele copilului. Din aceasta cauza am pierdut timp si bani. Pot sa-i actionez in judecata pentru prejudiciul cauzat?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vitalina Nicoară
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua, dna Mariana
Potrivit prevederilor art. 66 din legea nr. 100 din 26-04-2001 privind actele de stare civilă
(1) Cererea privind modificarea, rectificarea sau completarea actului de stare civilă se depune de către titular sau persoana îndreptăţită la organul stare civilă de la domiciliul solicitantului.
... mai detaliat (2) Organul stare civilă soluţionează cererea privind modificarea, rectificarea sau completarea actului de stare civilă, dacă nu există litigii între persoanele interesate, în cazurile cînd:
a) în actul de stare civilă se atestă inexactităţi, rubrici necompletate, abrevieri sau greşeli ortografice, lipsa unor date;
b) la întocmirea actului de stare civilă, au fost neglijate regulile stabilite pentru înregistrarea actelor respective;
c) solicitantul rectificării prezintă un act oficial cu privire la schimbarea sexului său.
(3) În caz de litigiu între persoanele interesate, problema modificării, rectificării sau completării actului de stare civilă urmează a fi soluţionată de instanţa judecătorească.
(4) Modul şi termenele de examinare a cererilor privind modificarea, rectificarea sau completarea actelor de stare civilă se stabilesc de Agenţia Servicii Publice.

Articolul 67. Decizia organul stare civilă privind modificarea, rectificarea sau completarea actului de stare civilă

(1) Organul stare civilă, la cererea solicitantului privind modificarea, rectificarea sau completarea actului de stare civilă, organizează dosarul respectiv şi, în urma examinării acestuia, emite decizia privind problema în cauză.

(2) În cazul respingerii cererii privind modificarea, rectificarea sau completarea actului de stare civilă, organul stare civilă eliberează, în scris, la cererea solicitantului, un răspuns argumentat care poate fi contestat în instanţa judecătorească.

Deci, dvs urmează să vă adresaţi cu o cerere de rectificare a actului de stare civilă la organul emitent, ulterior, dacă nu vi se satisface solicitarea în termen sau din alte motive, organul emitent trebuie să vă ofere un răspuns/refuz motivat, iar dvs aveţi posibilitatea de al contesta în instanţa de judecată.
O zi frumoasă!

14 iunie 2020