Certificatul de nastere al copilului

3 septembrie 2019 33

Am nascut de curand, dar cu tatal copilului suntem despartiti de cand eram insarcinata. Acum el nu vrea sa scrie copilul in familia lui. Noi nu am fost inscrisi, dar pe primul copil l-a scris in familia lui, iar pe al doilea nu vrea. As fi vrut sa poarte ambii aceeasi familie si stiu ca fara cererea lui de paternitate nu pot sa fac nimic, dar pot macar sa scriu in certificatul copilului ca el este tatal sau nu?
A doua intrebare: cum ramane cu pensia alimentara? Trebuie sa dau in judecata si sa fac testul ADN ca sa demonstrez ca el e tatal si abia atunci sa cer pensie alimentara? Este posibil ca el pe urma sa-mi intoarca cheltuelile pentru testul ADN?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Bună ziua!

Răspunsul la întrebarea ridicată de către Dvs îl regăsiți la alineatul (3) al articolului 47 Codul familiei care, este expus integral mai jos:
Articolul 47. Stabilirea provenienţei copilului
(1) Provenienţa copilului de la mamă (maternitatea) se stabileşte în... mai detaliat baza documentelor care confirmă naşterea copilului de la mamă într-o instituţie medicală.
(2) În cazul cînd copilul nu este născut într-o instituţie medicală, maternitatea se stabileşte pe baza documentelor medicale, a depoziţiilor martorilor sau pe baza altor probe. Fiind informaţi despre un caz de naştere sau la adresarea mamei după naştere, instituţia medico-sanitară/medicul de familie din localitate sînt obligaţi să întreprindă, în termen de 3 zile lucrătoare, măsurile necesare de constatare a naşterii copilului şi, în cazul constatării acesteia, să elibereze certificatul medical constatator de naştere, chiar dacă mama nu are domiciliul în această localitate.
(3) Copilul născut din părinţi căsătoriţi ori în timp de 300 de zile din momentul desfacerii căsătoriei, declarării căsătoriei nule sau decesului soţului mamei copilului are ca tată pe soţul (fostul soţ) al mamei, dacă nu a fost stabilit contrariul.
(4) Prezumţia de paternitate a soţului (fostului soţ) poate fi înlăturată printr-o declaraţie a soţilor (foştilor soţi) depusă personal. În cazul în care soţii (unul din ei) nu se pot prezenta personal, declaraţia se autentifică notarial şi se expediază la organul de stare civilă.
(5) Paternitatea copilului născut în afara căsătoriei poate fi recunoscută de către tatăl său printr-o declaraţie comună a acestuia şi a mamei copilului, depusă la organul de stare civilă.
(6) În cazurile cînd mama este decedată, declarată decedată sau dispărută ori cînd nu i se cunoaşte locul aflării, precum şi în cazul decăderii ei din drepturile părinteşti, paternitatea se stabileşte în baza declaraţiei tatălui şi a acordului scris al autorităţii tutelare sau prin hotărîrea instanţei judecătoreşti dacă lipseşte un astfel de acord. În cazul în care în privința mamei este instituită o măsură de ocrotire judiciară, se aplică prevederile art. 4852 şi 4853 din Codul civil.
(7) Declaraţia comună a mamei şi tatălui copilului privind paternitatea poate fi depusă la organul stare civilă şi pînă la naşterea copilului.


În partea ce se referă la plata pensiei de întreținere, fie părintele contribuie benevol, fie nu, celălalt părinte cu care locuiește copilul este în drept să se adreseze în instanța de judecată.


Succes.

4 septembrie 2019