Certificatul de nastere al copilului nascut in afara casatoriei

21 ianuarie 2021 26

Buna ziua. Sunt casatorita oficial cu un cetatean strain, dar nu traim impreuna de 2 ani. Acum mai mult de un an in urma am depus cerere de divort, dar sotul nu este de acord. Din cauza pandemiei, procesul nu s-a finalizat pana acum. Sunt insarcinata cu alt barbat, in aprilie urmeaza sa nasc. Vreau ca in certificatul de nastere sa fie indicat tatal biologic. Care este procedura?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Mihaela Pascal
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Bună ziua Natalia.

Prezumţia de paternitate a soţului (fostului soţ) poate fi înlăturată printr-o declaraţie a soţilor (foştilor soţi) depusă personal. În cazul în care soţii (unul din ei) nu se pot prezenta personal, declaraţia se autentifică notarial şi se expediază la organul de stare civilă.
Paternitatea copilului născut în afara căsătoriei... mai detaliat poate fi recunoscută de către tatăl său printr-o declaraţie comună a acestuia şi a mamei copilului, depusă la organul de stare civilă.
Respectiv, primul pas este ca soțul actual să declare că nu este tatăl copilului.
Iar al doilea pas, este ca tatăl firesc al copilului să declare că el este tatăl copilului.

În cazul lipsei declarației soțului actual, prin prezumția de paternitate, acesta va fi înscris în actul de naștere. Însă ulterior, ve-ți putea înainta o acțiune în instanța de judecată prin care să solicitați contestarea paternității.

Succes.

22 ianuarie 2021