Codebitor la credit

29 martie 2019 44

Buna ziua. Fratele vrea sa-si procure apartament prin programul Prima Casa. Cu salariul sau banca ii ofera o anumita suma de bani, dar nu cat au ei nevoie. El doreste sa ma includa pe mine ca codebitor pentru ca Banca sa-i ofere o suma mai mare. Intrebarea este: care sunt riscurile mele in caz ca ei divorteaza, deces al unuia din soti, sau neputinta lor de al achita? Eu voi fi nevoita sa-l achit si daca voi avea parte de acel apartament daca pana la urma voi fi impusa de lege sa-l achit?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Vitalie Onofrei
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Contravenţii rutiere
  • Alte domenii

Buna ziua,
Dacă am înțeles corect
Este vorba de includerea dumneavoastră ca fidejusor, în ce sens codebitor?
Dacă e să reții situația în calitate de fidejusor, dumneavoastră veniți ca garant, a fratelui, neavi d un drept asupra imobilului.
În calitate de codebitor, ar reieși ca urmează să vă revină obligația de plată in același... mai detaliat rind cu fratele, totodată revenindu-vă cota din bunul obținut, fapt care urmeaza a fi identificat în contract.
Verificați incă o dată care este expres calitatea dumneavoastră pentru a putea oferi informații mai detaliate.

29 martie 2019
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
^^^
Bancile de obicei accepta in calitate de codebitor - sotul debitorului.
Daca sunteti sigura ca veti avea calitatea de codebitor (nu fidejusor) -atunci asta presupune ca trebuie sa achitati creditul ca un debitor, adica fiecare rată, și nu doar atunci când debitorul nu execută.
Faptul ca sunteti codebitor... mai detaliat nu va da nici un drept - nici asupra banilor din credit, nici, mai cu seama, asupra bunului procurat din credit.
Veti avea doar obligatie unilaterală - de a intoarce creditul, Banca neavand obligatie colaterală de a Vă da creditul.
Totodata, nu veti avea posibilitatea sa solicitați in regres de la debitor restituirea sumelor, asa cum este in cazul fidejusiunii. Eventual, daca debitorul nu va executa obligatiile, Dvs veti putea să-i solicitați prin instanță restituirea sumelor achitate de Dvs - pe temeiul îmbogățirii nejustificate.

Totusi, cred ca Banca s-a referit la Fidejusiune .

Din 1 martie 2019, Codul Civil acordă mai multe garanții fidejusorilor.

30 martie 2019