Compania de credit a reziliat contractul meu

12 martie 2019 75

Compania de credit a reziliat contractul meu de 30.000 lei si acum imi cer sa achit toata suma care trebuia sa fie pe toata durata creditului timp de 2 ani, in total 66.800 la ziua de azi, in caz contrar voi fi dat in judecata. Rog ajutor, n-am de unde sa fac rost de asa suma, am doi copii minori, sunt somer, stau in chirie.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
 • Avocat
 • Dreptul civil
 • Dreptul familiei
 • Dreptul imobiliar
 • Dreptul afacerilor
 • Alte domenii
 • Dreptul penal
 • Dreptul muncii
 • Contravenţii rutiere
 • Alte contravenţii

Buna Sergiu,
Pare absurd să declare rezilierea și sa pretindă încasarea unei sume mai mare decât dublul sumei ce ați contactat-o de la ei.

De regulă, asemenea contracte conțin o multitudine de clauze abuzive care, în esență sunt nule, chiar și clauza penală poate fi anulată, iar practica instanțelor de judecată din... mai detaliat ultimă perioadă ne arată că acestea o anulează.

De altfel, Organizațiile de Creditare Nebancară obișnuiesc să abuzeze de poziția dominantă pe care o au în raportul lor cu consumatorul și îi obligă pe aceștia la plata unor sume exorbitante.

Totuși, pentru a ști exact cum sa procedați ar fi cazul să contractați un avocat, iar în cazul în care nu vă permiteți contractarea unui avocat aveți posibilitatea de a solicita un avocat care acordă asistență juridică garantată de stat.
Accesînd link-ul de mai jos vedeți pagina web a instituții publice competentă să desemneze un avocat care, v-ar putea oferi asistență juridică garantată de stat
www.cnajgs.md


Succes.

12 martie 2019
Silviu Potîrniche
 • Avocat-stagiar
 • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
>>>
Creditorul are dreptul sa rezilieze contractul, numai in cazurile prevazute de lege sau de contract (de obicei - in cazul in care Dvs nu ati achitat mai mult de 2 rate din imprumut).

In cazul rezilierii, Creditorul are dreptul sa va solicite restituirea intregii sume datorate- Soldul... mai detaliat imprumutului + Dobanzile neachitate + Comisioanele neachitate (din acest motiv, suma care vi se pretinde este mai mare).

De asemenea, Creditorul este in drept sa solicite incasarea de la Dvs a clauzei penale, daca aceasta este prevazuta in contract, sau poate sa solicite repararea prejudiciului material.

Creditorul NU are dreptul de a cere dobînda pe care o va rata din cauza încetării înainte de termen a contractului de credit (DIN ACEST MOTIV, ESTE BINE PENTRU DVS CA CREDITORUL A REZILIAT CONTRACTUL. Asigurati-va ca intr-adevar aveti o Notificare/Declaratie de reziliere din partea Creditorului. Daca nu aveti - declarati Dvs rezilierea, in scris, si actionati conform pct. 2 de mai jos).

Nu exista o solutie magica prin care sa fiti eliberat de obligatia de a plati Creditorului.

Trebuie sa aratati Contractul de credit unui jurist.

Eventual, s-ar putea ca in cazul in care contractul prevede o rata a dobanzii foarte mare, suma ceruta de Creditor sa fie redusa, printr-o hotarare judecatoreasca.

In general, aveti 3 solutii la moment:

1. Sa nu reactionati acum in nici un mod la solicitarile Creditorului, si doar atunci cand se va adresa in judecata - sa angajati un avocat care sa incerce sa obtina reducerea datoriei. Atrageti insa atentia ca in acest caz, chiar daca datoria s-ar putea reduce, vor aparea alte cheltuieli: ale Dvs, de judecata, si ale Creditorului, de judecata, pe care tot Dvs veti trebui sa le achitati.

2. Sa prezentati Creditorului cel putin urmatoarele acte: A. Certificat privind statutul de somer; B. Certificat privind compnenta familiei; C. Certificat privind lipsa bunurilor imobile in proprietate.
Aceste acte le anexati la o Cerere scrisa de Dvs si depusa la sediul Creditorului, in care mentionati despre starea financiara precara, si solicitati incheierea unei Tranzactii de impacare, prin stabilirea unui grafic nou de achitare a sumei urmarite de Creditor.
Atrageti atentia, insa, ca in acest caz Dvs veti recunoaste de fapt suma care se pretinde la moment, si astfel va trebui sa o achitati in intregime.
Solicitati un grafic nou cat mai convenabil pentru Dvs (de ex. cu plata ratelor o data la 3 luni), dar si inainte de a semna, cititi obligatoriu Tranzactia ca su nu contina sume mai mari, sau dobanzi noi!

3. Sa achitati acum, integral, doar suma de baza care ati imprumutat-o, MINUS ratele pe care le-ati achitat pina in prezent, si PLUS o suma pe care v-o permiteti, pentru dobanzi, dobanzi de intarziere si comisioane, dupa care daca Creditorul se va adresa in judecata - veti actiona conform pct. 1 de mai sus.

13 martie 2019