Comunitate religioasa incalca legile

6 mai 2023 61

Buna ziua. Avem o comunitate religioasa in comuna, care s-a activizat mult in ultimul timp. Au amenajat un teren de joaca pentru copiii din sat, pe care il folosesc pentru propaganda comunitatii lor in felul urmator: ofera copiilor veniti acolo cadouri, dulciuri, mancare si le povestesc despre credinta lor si cat de bine este in religia lor. Una din membrele acestui cult lucreaza la scoala si se foloseste de aceasta pozitie: invita copiii la reuniunile lor chiar la locul sau de munca. Parintii copiilor uneori nici nu stiu ca copiii lor merg acolo. Aceste actiuni ale lor creeaza tensiuni in sat, au fost deja cateva proteste impotriva actiunilor comunitatii religioase mentionate. Locuitorilor sunt ingrijorati din cauza activitatilor de prozelitism care vizeaza mai ales copiii, fara stirea parintilor acestora. Ce se poate de facut din punct de vedere legal? Va multumesc.

Jurist comments 2

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Andrei.
Din cele comunicate de dumneavoastră nu rezulă careva încălcări legale.
Studiaţi prevederile Legii Nr. 125 din 11-05-2007 privind libertatea de conştiinţă, de gîndire şi de religie, posibil sunt alte pîrghii de care ve-ţi putea face uz.

Codul contravenţional prevede:
Articolul 54. Încălcarea legislaţiei cu privire la cultele religioase

(1) Împiedicarea libertăţii de... mai detaliat a aparţine sau nu unei anumite religii, de a avea sau nu anumite convingeri, de a-şi schimba religia sau convingerile, de a profesa religia ori convingerile în mod individual sau în comun, în public sau în particular, prin învăţătură, practici religioase, de cult şi prin îndeplinirea riturilor

se sancţionează cu amendă de la 3 la 6 unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 60 la 120 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.

(2) Intoleranţa confesională manifestată prin acte care stînjenesc liberul exerciţiu al unui cult religios sau prin acţiuni de propagare a urii religioase

se sancţionează cu avertisment sau cu amendă de la 6 la 12 unităţi convenţionale.

(3) - abrogat.

(4) Desfăşurarea activităţii religioase de către cetăţeni străini în locuri publice fără anunţarea prealabilă a primăriei localităţii respective

se sancţionează cu amendă de la 6 la 12 unităţi convenţionale.

(5) Ofensa adusă sentimentelor religioase ale persoanelor fizice, profanarea obiectelor venerate de acestea, a localurilor, monumentelor, mormintelor, a simbolicii lor conceptual

se sancţionează cu amendă de la 18 la 36 de unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 40 la 60 de ore.

(6) Încălcarea dreptului exclusiv al cultelor religioase de editare, tipărire şi confecţionare, comercializare sau răspîndire în alt mod a obiectelor de cult

se sancţionează cu amendă de la 18 la 30 de unităţi convenţionale.

(7) Divulgarea tainei mărturisirii de către un deservent al cultului religios

se sancţionează cu amendă de la 3 la 6 unităţi convenţionale.

8 mai 2023

Eu inteleg si respect alegerea fiecarui dar:
- exista biserica baptista pe teritoriul comunei.
- este o doamna care lucreaza la scoala si des cheama copiii la casa de rugaciuni cu pretextul ca le da cadouri si dulciuri.Copiii acestei doamne care inca sunt in scoala prelucreaza mintile colegilor de clasa ca sa-i... mai detaliat aduca la casa de rugaciuni.
Se impart batranilor bani si pachete cu produse alimentare.
Copiii sunt de nerecunoscut dupa ce vin de la casa lor de rugaciuni.
Cativa parinti au depus plangere la ministerul educatiei la care acesta prin intermediul directorului de scoala a obligat acesti parinti ca sa retraga cererile pe motivul ca ministerul nu vrea sa aude despre asemenea cazuri intr-o institutie de invatamant.

Cum ramane atunci cu
- Convenția Națiunilor Unite privind Drepturile Copilului protejează drepturile copilului de a fi protejat de exploatarea economică sau de alte practici care ar putea să-i afecteze negativ dezvoltarea fizică, mentală sau emoțională.
-• Legea cu privire la protecția copilului - Această lege stabilește obligațiile autorităților publice și a părinților în privința protejării drepturilor copilului și prevenirea abuzului asupra copiilor.
-• Legea cu privire la protecția și promovarea drepturilor copilului - Această lege are drept scop promovarea și protejarea drepturilor copilului, precum și prevenirea și combaterea tuturor formelor de abuz, violență și exploatare a copiilor.

Legea cu privire la protecția și promovarea drepturilor copilului, menționată anterior, definește dreptul copiilor de a fi protejați împotriva oricăror forme de violență, inclusiv a abuzului emoțional și mental. Această lege prevede că orice formă de violență împotriva copiilor, inclusiv abuzul emoțional și mental, trebuie să fie prevenită și combătută de către autoritățile publice.
-În Republica Moldova, conform Legii nr. 1268 din 25.07.1997 privind libertatea de conștiință și de religie, recrutarea minorilor într-o comunitate religioasă este interzisă și poate fi considerată infracțiune. Această lege prevede că este interzisă recrutarea forțată a persoanelor în vederea aderării la o anumită confesiune religioasă sau a părăsirii acesteia.
-In Republica Moldova, actul de a oferi bani și produse alimentare altor persoane în scopul de a-i atrage de partea ta în vederea luării anumitor decizii poate fi considerat o infracțiune de corupție.

9 mai 2023