Concediere din cauza statutului de pensionar

18 martie 2024 3

Buna ziua! Sunt director al Casei de cultura din localitate. Menționez ca sunt la pensie, dar nu am 65 de ani împliniți. CIM a fost încheiat de angajator pe termen nedeterminat. Acum, noul primar îmi zice că trebuie să anunțe concurs la funcție, pentru că are cereri de angajare, iar eu sunt pensionar. Cât de legal este să facă așa ceva? Mulțumesc

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună.
Articolul 86 din Codul Muncii. Concedierea
(1) Concedierea – desfacerea din iniţiativa angajatorului a contractului individual de muncă pe durată nedeterminată, precum şi a celui pe durată determinată – se admite pentru următoarele motive: y1) deţinerea de către salariat a statutului de pensionar pentru limită de vîrstă.
Notă. Persoanele concediate în temeiul... mai detaliat lit. y1) pot fi angajate pe o durată determinată conform art. 55 lit. f).
Articolul 55. Contractul individual de muncă pe durată determinată
(1) Contractul individual de muncă poate fi încheiat pe durată determinată, conform art.54 alin.(2), în următoarele cazuri:f) cu persoanele pensionate, conform legislaţiei în vigoare, pentru limită de vîrstă ori vechime în muncă (sau care au obţinut dreptul la pensie pentru limită de vîrstă ori vechime în muncă) şi nu sînt încadrate în cîmpul muncii - pe o perioadă de pînă la 2 ani, care, la expirare, poate fi prelungită de părţi în condiţiile art.54 alin.(2) şi ale art.68 alin.(1) şi alin.(2) lit.a).

19 martie 2024