Concedierea angajaților prin cumul

21 noiembrie 2018 25

Buna ziua. Am o întrebare. Instituția în care activez, acum, la sfârșit de an s-a pomenit cu datorii creditoare și administrația încearcă să întreprindă diferite măsuri pentru optimizarea cheltuilelilor, inclusiv a celor pentru salariu. Printr-o decizie a Comisiei de evaluare a performanțelor profesionale a muncii și tarifiere a angajaților, s-a decis să se reducă funcțiile pe care angajații le dețin prin cumul (de ex. angajatul are 1,0 salariu de baza pe o funcție și 0,25 prin cumul, altă funcție). Spuneți, vă rog, dacă e corect și legal. S-au emis și niște ordine de concediere din funcția respectivă, deținută prin cumul. Aștept cu nerăbdare un răspuns. Mulțumesc mult!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Angajatorul are dreptul sa reduca statele sau numerele de personal.
Pentru aceasta, angajatorul trebuie sa emita un ordin cu 2 luni inainte de concediere, prin care sa preavizeze salariatul despre acest fapt.
La expirarea acestui termen, se emite un ordin de concediere si salariatului i se achita o indemnizatie in marime de... mai detaliat un salariu lunar pentru munca care o presta in cumul.

21 noiembrie 2018