Concediu anual la contracte prestari servicii

11 ianuarie 2019 647

Buna ziua! Sunt in asa situatie: la 02.01.2018 am fost angajata la o unitate bugetara in baza contractului prestari servicii. Termenul contractului a expirat pe 31.12.2018. Am cerut concediul nefolosit, dar conducatorul mi-a refuzat pe motiv ca acest tip de contract (care este reglementat de codul civil si nu de cel al muncii) nu prevede aceste drepturi. Nu inteleg nimic, doar mi se opresc aceleasi impozite ca si celorlalti salariati!

Jurist comments 3

Download discussion
Nicolae Ilco (Calin)
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii

Salutare

Conform legii, salariat se consideră persoană fizică (bărbat sau femeie) care prestează o muncă conform unei anumite specialităţi, calificări sau într-o anumită funcţie, în schimbul unui salariu, în baza contractului individual de muncă.
Cuvîntul cheie aici este contractul individual de muncă şi, doar salariatul angajat în baza acestui contract... mai detaliat beneficiază de toate garanţiile stipulate în codul muncii.
Contractul de prestări servicii este un conract civil şi, este guvernat de legea civilă şi nu de legea muncii deci, dacă nu este expres indicat în contract, concediul nu se acordă.

Cu toate acestea, conform al. 3, art. 2, Codul Muncii:

Articolul 2. Reglementarea raporturilor de muncă şi a altor
raporturi legate nemijlocit de acestea
-
-
(3) În cazul în care instanţa de judecată stabileşte că, printr-un contract civil, se reglementează de fapt raporturile de muncă dintre salariat şi angajator, acestor raporturi li se aplică prevederile legislaţiei muncii.

Prin urmare, dacă reuşiţi în judecată să demonstraţi că acest contract civil de fapt reglementează raporturi de muncă dintre salariat şi angajator, atunci aveţi dreptul la toate garanţiile prevăzute de legislaţia muncii inclusiv compensarea concediilor nefolosite.

Servus

11 ianuarie 2019
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bine ai venit pe yAvo!
---
Vi se oprea impozit pe venit, la sursa de plata.
Persoanele care activeaza in baza unui Contract de prestari servicii, nu sunt salariati, respectiv, dupa cum a spus si colegul mai sus, acestor persoane nu li se acorda ”concedii”.

11 ianuarie 2019
Cristian Papanaga
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor

Da. Într-adevăr în prezența unui contract de prestări servicii nu beneficiați de indemnizație pentru concediul nefolosit. Concediul anual de odihnă și indemnizația fiind garanții prevăzută pentru salariați și nu prentru prestatori de servicii.

Argumentarea e alta.

Fiind prestator de servicii, plățile primite de dmn. au fost impozitate ca plăți salariale. De... mai detaliat aceea se rețin și se calculează inclusiv și contribuțiile de asigurări sociale și prima de asigurare obligatorie de asistență medicală. În cazul când se produce cazul asigurat atunci prin intermediul bugetului de stat veți beneficia de garanțiile prevăzute în condițiile legii.

Concediul anual de muncă, însă este o garanție asigurată în exclusivitate salariatului. Pentru că salariatul în comparație cu prestatorul are un regim de muncă, se subordonează ordinilor și dispozițiilor anagajatorului, poate fi condiționat de realizarea anumitor indici săptămânali de performanță etc., angajatorul asigură concediul și indemnizația, cu scopul de “ a remedia” situația și a reduce efectele. Considerându-se că în cazul prestărilor de servicii, prestatorul nu ar fi de acord ca serviciul său să fie condiționat de asemenea obligații.

Posibil ca contractul de prestări servicii de fapt să conțină elementele contractului individual de muncă, reglementându-se raporturi de muncă. Pentru a constata aceasta, vă adresați în instanța de judecată.

11 ianuarie 2019