Concediu de crestere a copilului

10 iulie 2023 3

Buna ziua. In curand se incheie concediul de maternitate al sotiei. Initial am depus pentru certificat de nastere romanesc, dupa care il vom transcrie in registrul moldovenesc al actelor de stare civile.
Noi am dori sa luam indemnizatia de crestere a copilului pe mine. Voi scrie cererea de concediu, voi face rechemare, iar dupa care va scrie sotia concediu fara a ne suprapune ca durata. Din cauza certificatului romanesc care vine cam greu, am dori ca sotia sa scrie o luna de concediu din cont propriu pentru a reusi cele relatate mai sus. Angajatorul are dreptul/poate sa refuze sotiei acest concediu, avind in vedere ca pe ea oricum nu o asteapta ca va reveni la munca? Si inca ceva: daca reusim sa luam concediu neplatit, este posibil ca la stabilirea indemizatiei eu sa indic 1 an pentru a primi 90% din baza de calcul, dar sotia cand va depune cerere pentru concediul de ingrijire a copilului sa scrie pe 3 ani pentru a sta mai mult timp cu copilul? Multumesc anticipat!

Jurist comments 2

Download discussion
Maria Gogu
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua, art. 120 alin. (1) și alin. (2) ne spune că concediul neplătit se acordă în baza unei cereri scrise salariatului cu consimțământul angajatorului. Fără consimțământul angajatorului dar în perioada convenită de comun acord cu angajatorul se acordă concediul neplătit pentru unul dintre părinții care au 2 sau mai... mai detaliat mulți copii în vârstă de până la 14 ani (sau un copil cu dizabilități), părinților singuri necăsătoriți care au un copil de aceeași vârstă.
Dacă în situația Dvs vorbim despre concediu de maternitate postnatal, soția în temeiul art. 124 alin. (2) și în baza unei cereri scrise poate solicita concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani,  cu achitarea indemnizației din bugetul asigurărilor sociale de stat. Concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani se acordă, opțional, unuia dintre părinți, unuia dintre bunici, unei alte rude care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, precum și tutorelui.
Concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului poate fi folosit de ambii părinți alternativ, în fracțiuni, conform disponibilității fiecăruia, cu condiția să nu se suprapună fracțiunile. Acest concediu se include în vechimea în muncă, inclusiv în vechimea în muncă specială, și în stagiul de cotizare.
În cazul concediului parțial plătit Codul Muncii în temeiul art. 124 alin. (6) vă permite venirea din concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani înainte de expirarea termenului stabilit în cererea pentru acordarea concediului parțial plătit.
Conform art. 18 alin (4) din Legea Nr. 289 din 22-07-2004 privind indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații de asigurări sociale, mama sau tata care, după acordarea concediului pentru îngrijirea copilului, își reia activitatea / se angajează / desfășoară activități în scopul obținerii de venit sau se eliberează înainte de expirarea concediului pentru îngrijirea copilului, are dreptul la indemnizație lunară.
Totodată, soția va putea solicita după expirarea concediului de maternitate și concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, în baza unei cereri scrise, un concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, cu menținerea locului de muncă (a funcției).

11 iulie 2023
Serghei Marciuc
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua.
Referitor la concediul neplătit, trebuie de negociat cu angajatorul, or legea nu-l obligă să acorde acest concediu, respectiv doar de voința angajatorului depinde dacă va fi sau nu de acord pentru a acorda acest concediu de o lună.
Codul muncii prevede:
Articolul 120. Concediul neplătit

(1) Din motive familiale şi din... mai detaliat alte motive întemeiate, în baza unei cereri scrise, salariatului i se poate acorda, cu consimţămîntul angajatorului, un concediu neplătit cu o durată de pînă la 120 de zile calendaristice, în care scop se emite un ordin (dispoziţie, decizie, hotărîre).

(2) Unuia dintre părinţii care au 2 şi mai mulţi copii în vîrstă de pînă la 14 ani (sau un copil cu dizabilităţi), părinţilor singuri necăsătoriţi care au un copil de aceeaşi vîrstă li se acordă anual, în baza unei cereri scrise, un concediu neplătit cu o durată de cel puţin 14 zile calendaristice. Acest concediu poate fi alipit la concediul de odihnă anual sau poate fi folosit aparte (în întregime sau divizat) în perioadele stabilite de comun acord cu angajatorul.

Referitor la stabilirea și plata indemnizației și concediu în fracțiuni.
Opțiunuea de 30,60 și 90 de procente nu depinde de durata reală a concediului, respectiv puteți solicita concediu pe ce durată doriți. Soția nu va primi indemnizația respectivă însă perioada concediului va fi calculată la vechimea în muncă ca perioadă necontributivă.

11 iulie 2023