Concediu de ingrijire a copilului pana la varsta de 3 ani

3 octombrie 2019 25

Buna ziua. Sotul este militar prin contract si vrea sa iasa in concediu de ingrijire a copilului, dar si sa isi continue activitatea, sa lucreze 8 ore/zi. A depus raport si asteapta Ordinul ministrului. Astazi a fost sunat de catre o persoana din Ministerul Apararii si i-a fost adus la cunostinta ca nu i se permite decit sa iasa in concediu pe cel putin un an, adica 1 an sa nu revina la munca, sa stea acasa. Este legal sa nu-i permita sa revina la munca 1 an? Multumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Nicolae Ilco (Calin)
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii

Salutare

Conform punctului 131, Hotărîre pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de îndeplinire a serviciului militar în Forţele Armate:

131. Concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani şi concediul neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 4 an se acordă unuia din... mai detaliat părinţi (părintele care deține statut de militar prin contract), la decizia conducătorului structurii militare. Aceste concedii se acordă în baza raportului depus de către militarul prin contract în mod ierarhic pe numele conducătorului structurii militare, anexînd copia adeverinţei de naştere a copilului şi alte acte justificative, după caz.
Pînă la expirarea termenului acestor concedii, militarul prin contract are dreptul să-şi reia integral activitatea, depunînd raport pe numele comandantului (şefului) unităţii (instituţiei) militare.
Durata concediilor pentru îngrijirea copilului este calculată de la data emiterii ordinului cu privire la plecarea militarului în concediul de îngrijire a copilului pînă la data cînd copilul atinge vîrsta specificată în raport, dacă prin decizia conducătorului structurii militare nu a fost prevăzut altfel.
Perioada concediului parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la împlinirea vîrstei de 3 ani nu se include în vechimea calendaristică a serviciului militar, această perioadă se include doar în vechimea în muncă generală şi în perioada necontributivă a militarului asimilată stagiului de cotizare, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Perioada concediului neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 4 ani nu se include în vechimea calendaristică a serviciului militar, în perioada necontributivă a militarului asimilată stagiului de cotizare, această perioada se include doar în vechimea în muncă generală.

Mai multe detlii găsiţi aici: http://www.legis.md/cautare/getResults?doc_id=113891&lang=ro#

Servus

3 octombrie 2019