Concediu de maternitate

7 aprilie 2023 28

Buna ziua. Sunt angajata ca asistenta medicala la gradinita. In iulie 2022 eram insarcinata in 16 saptamani si mi-am luat concediu din cont propriu si am plecat peste hotare. In septembrie trebuia sa ies in concediu de maternitate la 30 de saptamani. Concediul neplatit a durat pana in luna noiembrie cand s-au implinit 120 de zile, dupa care am fost eliberata din functie, deoarece angajatorul nu avea in baza la ce sa-mi tina locul. Pe 3 decembrie 2022 am nascut peste hotare si imediat dupa nastere am revenit in tara, iar pe 1 ianuarie 2023 am fost reangajata si am revenit la serviciu. Intrebarea mea este daca am avut dreptul la concediul de maternitate in situatia in care ma aflam in concediu din cont propriu?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună.
Conform Hotărârii 108 din 03-02-2005 privind aprobarea Regulamentului cu privire la condiţiile de stabilire, modul de calcul şi de plată a indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă:
58. În cazul în care concediul de maternitate a început în perioada concediului neplătit, în perioada suspendării contractului individual de muncă şi altor contracte... mai detaliat de prestări servicii, în perioada în care asiguratul se află în concediul pentru îngrijirea copilului de la 3 la 4 ani sau din alte motive de lipsă de la lucru prevăzute de Codul muncii, indemnizaţia se stabileşte cu începere de la data cînd asigurata/soţul femeii aflate la întreţinerea acestuia urma să-şi reia activitatea.

8 aprilie 2023