Concediu de maternitate

17 octombrie 2022 22

Bună ziua. Angajata (profesoară) s-a aflat în concediu de maternitate, apoi în concediu pentru îngrijirea copilului (din 2017). Peste 2 ani apare al doilea copil și ea iarăși iese în concediu de maternitate și concediu pentru îngrijirea copilului pe o perioadă de 3 ani (dintr-un concediu în altul). La 10 octombrie 2022 i s-a terminat concediul de îngrijire a copilului și trebuia să fie reîncadrată în câmpul muncii. Ea, însă, a depus cerere să i se acorde concediu neplătit. În luna august directorul i-a sunat și a întrebat-o dacă vine la lucru. Ea a spus că nu, deoarece la 7 noiembrie va ieși în concediu de maternitate. După cum am menționat, la 10 octombrie 2022 cel de-al doilea copil a împlinit 3 ani și angajata în cauză trebuia să iasă la lucru doar pe perioada 11 octombrie - 6 noiembrie, după care urma să iasă în alt concediu de maternitate, cu al treilea copil. Ea a scris cerere să i se acorde concediu conform art. 126 CM (să i se prelungească concediul de la 3 la 4 ani), dar pe perioada 10 octombrie - 6 noiembrie 2022. Spuneți-mi, vă rog, i se poate acorda concediul solicitat pe perioada menționată? Nu este încălcare de lege?
Întrebări:
1.Dacă i se acordă concediu neplătit pe perioada menționată, ea va primi ceva pe concediul de maternitate?
2.Cum e mai bine și corect: să i se facă ordin pe concediu neplătit, art. 120 din CM sau art. 126 CM (să i se prelungească concediul de la 3 la 4 ani)? Angajata a scris să i se acorde concediu conform art. 126 CM. Va primi ceva pe concediul de maternitate, dacă nu va ieși la lucru nicio zi?
3.Este posibil, dacă i se acordă concediu pentru îngrijirea copilului (conform art. 126 CM), ca acesta să fie întrerupt și să i se acorde concediu de matermitate?