Concediu medical dupa patru luni de munca?

8 iulie 2017 64

Am activat sapte luni la o intreprindere. La moment activez la alta firma, am doar patru luni, mi-am luat concediu medical sa stau cu copilul acasa din motiv ca e bolnav... stiu ca conform legii se achita doar dupa sase luni activate, dar la serviciu mi-au spus ca statul imi poate achita concediul medical depinde de stagiu lucrat. De la ce stagiu se achita concediu medical? Sper ca m-am exprimat corect... Mersi anticipat pentru raspuns.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Buna ziua!

Pentru perioada aflarii in concediul medical (in cazul dvs - pentru ingrijirea copilului bolnav) puteti beneficia de o indemnizatie din partea statului. Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav în vîrstă de pînă la 10 ani, iar în cazul copilului care suferă de maladie oncologică şi al copilului cu dizabilitate pentru... mai detaliat afecţiuni intercurente - pînă la împlinirea vîrstei de 18 ani se acordă în bază de certificat de concediu medical (art.19 din Legea RM privind indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca si alte prestatii de asigurari sociale, nr.289/2004).

Cuantumul lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă se stabileşte diferenţiat, în funcţie de durata stagiului de cotizare, după cum urmează:
a) 60% din baza de calcul stabilită conform art.7 - în cazul unui stagiu de cotizare de pînă la 5 ani;
b) 70% din baza de calcul stabilită conform art.7 - în cazul unui stagiu de cotizare cuprins între 5 şi 8 ani;
c) 90% din baza de calcul stabilită conform art.7 - în cazul unui stagiu de cotizare de peste 8 ani.

Articolul 7 (indicat mai sus) din Legea enuntata supra, stabileste baza de calcul al indemnizatiei. Astfel, potrivit acestui articol, baza de calcul al indemnizaţiei o constituie venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat. Venitul mediu lunar asigurat se determină prin împărţirea la 12 a venitului asigurat realizat la toate unităţile în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat.

Pentru mai multe detalii puteti consulta Legea sus-indicata (in special, art.7, 13, 19), aici http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&id=313082

In concluzie, cu siguranta puteti beneficia de indemnizatie pentru ingrijirea copilului, indiferent de stagiul de cotizare avut. Acesta din urma poate conta doar la stabilirea cuantumului concret al indemnizatiei.

Cu respect,
Copetchi Stanislav
avocat

9 iulie 2017