Concediu parental luat de soț?

3 decembrie 2022 83

Bună ziua. Sunt angajată legal la grădiniță, dar mai sunt și consilier la primărie. În prezent sunt însărcinată. Poate soțul să ia concediu parental? Dacă da, care este procedura? Vă mulțumesc.

Jurist comments 1

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Veronica.
Din întrebare nu este clar la care concediu vă referiți.
La moment legislația prevede 3 tipuri de concediu plătit legate de copil și anume:
1) concediu de materniate (prenatal – 70 zile și postnatal – 56 de zile);
2) concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani;
3) concediul paternal (... mai detaliat 14 zile).

1. Concediul de maternitate se acordă femeilor salariate, precum şi soţiilor aflate la întreţinerea salariaţilor. În cazul dumneavoastră sunteți salariată (angajată la grădiniță) respectiv veți beneficia în calitate de femeie salariată de concediul de maternitate începînd cu a 30 săptămînă de sarcină.
Probabil vă întrebați dacă indemnizația de maternitate poate fi solicitată pe numele soțului (dacă acesta este asigurat și are un salariu mai mare). La moment acest lucru nu este posibil deoarece dumneavoastră aveți statut de persoană asigurată și nu sunteți la întreținerea soțului, respectiv indemnizația va fi calculată din salariul dumneavoastră.
În viitorul apropiat însă, aceasta va fi posibil or deja a fost votat în prima lectură proiectul de lege 399 din 31.10.2022 care prevede că
„(6) Indemnizația de maternitate se calculează din venitul asigurat al unuia dintre soți, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației de maternitate. Soția, care se află la întreținerea soțului asigurat beneficiază de indemnizație de maternitate dacă la data acordării concediului de maternitate nu este angajată în cîmpul muncii.”

2. Cu referire la concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani; Acesta poate fi solicitat și folosit de dumneavoastră, de tatăl copilului sau de bunei sau altă rudă care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului.
3. Concediul paternal se acordă doar tatălui copilului nou-născut și se acordă în baza unei cereri scrise către angajator în primele 56 de zile de la nașterea copilului.

Procedura de acordare a indemnizațiilor pentru concediile respective este următoarea:
Depuneți cerere de concediu la angajator, acesta emite ordin de acordare a concediului după care vă deplasați la casa teritorială de asigurări sociale în raza căreia aveți viza de reședință și solicitați indemnizația prezentând actele confirmative sau să solicitați online pe portalul https://servicii.gov.md/ecnas

Jos atașez unele prevederile legale relevante din Codul Muncii:


Articolul 124. Concediul de maternitate şi concediul parţial
plătit pentru îngrijirea copilului
(1) Femeilor salariate şi ucenicelor, precum şi soţiilor aflate la întreţinerea salariaţilor, li se acordă un concediu de maternitate ce include concediul prenatal cu o durată de 70 de zile calendaristice (în cazul sarcinilor cu 3 şi mai mulţi feţi – 112 zile calendaristice) şi concediul postnatal cu o durată de 56 de zile calendaristice (în cazul naşterilor complicate sau naşterii a doi sau mai mulţi copii – 70 de zile calendaristice), plătindu-li-se pentru această perioadă indemnizaţii în modul prevăzut la art.123 alin.(2).
(2) În baza unei cereri scrise, persoanelor asigurate indicate la alin. (1), după expirarea concediului de maternitate, li se acordă un concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani, cu achitarea indemnizației din bugetul asigurărilor sociale de stat.
(3) Concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului poate fi folosit integral sau pe părţi în orice timp, pînă cînd copilul va împlini vîrsta de 3 ani. Acest concediu se include în vechimea în muncă, inclusiv în vechimea în muncă specială, şi în stagiul de cotizare.
(4) Concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului se acordă, în baza unei cereri în formă scrisă, tatălui copilului ori unuia din bunici sau unei alte rude care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, precum şi tutorelui, în cazul în care persoanele indicate la alin. (1) nu utilizează concediul prevăzut la alin. (2).
(5) Concediul parţial plătit pentru îngrijirea copiilor născuţi dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi se acordă, la cerere scrisă, ambilor părinţi sau altor persoane asigurate prevăzute la alin. (4).
(6) Salariatul are dreptul la revenirea din concediul parțial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani înainte de expirarea termenului stabilit în cererea indicată la alin. (2) sau (4), anunțând despre aceasta angajatorul, printr-o cerere scrisă, cu 15 zile lucrătoare înainte.
Articolul 1241. Concediul paternal
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezentul articol pentru a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea copilului nou-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut beneficiază de dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice.
(3) Concediul paternal se acordă în baza unei cereri în formă scrisă, în primele 56 de zile de la naşterea copilului. La cerere se anexează o copie a certificatului de naştere al copilului.
(4) Pe perioada concediului paternal, salariatul beneficiază de o indemnizație paternală care nu poate fi mai mică decît venitul mediu lunar asigurat pentru perioada respectivă și care este achitată din bugetul asigurărilor sociale de stat.
(5) Angajatorul este obligat să încurajeze salariaţii în vederea beneficierii de concediu paternal.
(6) Cazurile în care angajatorul creează situații cu efect de dezavantajare a angajaţilor care iau concediu paternal sînt considerate cazuri de discriminare din partea angajatorilor şi se sancţionează conform legii.

5 decembrie 2022