Concediu pentru ingrijirea copilului

3 iunie 2019 30

Buna ziua. Are dreptul tatal copilului sa solicite concediu pentru ingrijirea copilului pana la virsta de 3 ani, cu ulterioara revenire la munca, daca mama este angajata oficial, iar acum se afla in concediu de maternitate?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Nicolae Ilco (Calin)
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte contravenţii

Salutare

Conform alin. 4-5, art. 124, Codul Muncii:

(4) Concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului se acordă, în baza unei cereri în formă scrisă, tatălui copilului ori unuia din bunici sau unei alte rude care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, precum şi tutorelui, în cazul în care persoanele indicate la alin.... mai detaliat (1), (alin. 1 - femeile salariate şi ucenicele, precum şi soţiile aflate la întreţinerea salariaţilor) nu utilizează concediul prevăzut la alin. (2), (alin. 2 - concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani).
(5) Concediul parţial plătit pentru îngrijirea copiilor născuţi dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi se acordă, la cerere scrisă, ambilor părinţi sau altor persoane asigurate prevăzute la alin. (4).

Prin urmare, soţul are dreptul să ceară acordarea concediului parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani (se acordă după expirarea concediului de maternitate) cu următoarea condiţie - să nu-l folosească soţia concomitent (cu excepţia cuzurilor pentru îngrijirea copiilor născuţi dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi şi, dacă ambii sunt persoane asigurate).

Servus

3 iunie 2019