Concediu suplimentar de îngrijire a copilului

11 decembrie 2018 52

Bună ziua. Am o întrebare referitor la următoarea situație: am fost angajată pe perioadă determinată (în locul persoanei care se află în concediu de îngrijire a copilului). Dacă această persoană decide să își ia concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, i se menține același loc de muncă în care activez eu acum sau i se va propune o funcție echivalentă?
În acest sens este alin. (1) articolul 126 din Codul Muncii: În afară de concediul de maternitate şi concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 3 ani, femeii, precum şi persoanelor menţionate la art.124 alin.(4), li se acordă, în baza unei cereri scrise, un concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani, cu menţinerea locului de muncă (a funcţiei). În lipsa locului de muncă anterior (funcţiei anterioare), persoanelor menţionate li se acordă un alt loc de muncă echivalent (funcţie echivalentă).
Îmi este neclară sintagma ”În lipsa locului de muncă anterior (funcţiei anterioare)”, faptul că eu ocup la moment acest loc se consideră lipsă pentru persoana aflată în concediu? Vă mulțumesc anticipat!

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere

Buna ziua!
Persoanei care se află în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la 3 la 4 ani i se păstrează (funcția) locul de muncă.
Conform art. 83 alin.(3) CM: Contractul individual de muncă pe durată determinată încheiat pentru perioada îndeplinirii obligaţiilor de muncă ale salariatului al... mai detaliat cărui contract individual de muncă este suspendat sau care se află în concediul respectiv (art.55 lit.a)) încetează în ziua reîntoarcerii acestui salariat la lucru.
Respectiv, cînd persoana va reveni din concediu, dvs. va trebui să eliberați locul de muncă.
"În lipsa locului de muncă anterior (funcţiei anterioare)"- presupun că se referă la cazurile lichidării unităţii, reorganizării.

11 decembrie 2018
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
°°°
Sintagma "lipsa loculuinde muncă anterior" presupune cazurile când funcția deținută de persoana care se află în concediu, a fost redusă, nu mai există în statele de personale ale organizației.
Această sintagmă nu poate fi interpretată în sensul în care s-ar referi la situația când funcția este... mai detaliat deținută de o persoană angajată intre timp.
Dvs puteti negocia cu angajatorul transferarea în funcție pe durată nedeterminată. Pentru aceasta, trebuie să fie incheiat un acord aditional la contractul de muncă.

11 decembrie 2018