Concediul de maternitate

22 februarie 2018 73

Buna ziua. Spuneti-mi, va rog, este corect ca din ianuarie anul curent se acorda doar 2 si nu 3 ani pentru concediul de ingrijire a copilullui? Multumesc.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Iulia Furtuna
  • Avocat
  • Dreptul muncii
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei

Veronella, concediul partial platit pentru ingrijirea copilului se acorda pina la implinirea virstei de 3 ani a copilului. Vedeti art. 124 din Codul muncii:

Articolul 124. Concediul de maternitate şi concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului
(1) Femeilor salariate şi ucenicelor, precum şi soţiilor aflate la întreţinerea salariaţilor, li se acordă... mai detaliat un concediu de maternitate ce include concediul prenatal cu o durată de 70 de zile calendaristice (în cazul sarcinilor cu 3 şi mai mulţi feţi – 112 zile calendaristice) şi concediul postnatal cu o durată de 56 de zile calendaristice (în cazul naşterilor complicate sau naşterii a doi sau mai mulţi copii – 70 de zile calendaristice), plătindu-li-se pentru această perioadă indemnizaţii în modul prevăzut la art.123 alin.(2).
(2) În baza unei cereri scrise, persoanelor indicate la alin.(1), după expirarea concediului de maternitate, li se acordă un concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani, cu achitarea indemnizaţiei din bugetul asigurărilor sociale de stat.
(3) Concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului poate fi folosit integral sau pe părţi în orice timp, pînă cînd copilul va împlini vîrsta de 3 ani. Acest concediu se include în vechimea în muncă, inclusiv în vechimea în muncă specială, şi în stagiul de cotizare.
(4) Concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului se acordă, în baza unei cereri în formă scrisă, tatălui copilului ori unuia din bunici sau unei alte rude care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, precum şi tutorelui, în cazul în care persoanele indicate la alin.(1) nu utilizează concediul prevăzut la alin.(2).
(5) Concediul parţial plătit pentru îngrijirea copiilor născuţi dintr-o sarcină gemelară, de tripleţi sau multipleţi se acordă, la cerere scrisă, ambilor părinţi sau altor persoane asigurate prevăzute la alin.(4).

Dupa expirarea acestui concediu, se poate de beneficiat inca un an de concediu pentru ingrijirea copilului (pina implineste 4 ani), dar deja neplatit. Vedeti art. 126 din Codul muncii:

Articolul 126. Concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 4 ani
(1) În afară de concediul de maternitate şi concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani, femeii, precum şi persoanelor menţionate la art.124 alin.(4), li se acordă, în baza unei cereri scrise, un concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vîrstă de la 3 la 4 ani, cu menţinerea locului de muncă (a funcţiei). În lipsa locului de muncă anterior (funcţiei anterioare), persoanelor menţionate li se acordă un alt loc de muncă echivalent (funcţie echivalentă).
(2) În baza unei cereri scrise, în timpul aflării în concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului, femeia sau persoanele menţionate la art.124 alin.(4) pot să lucreze în condiţiile timpului de muncă parţial sau la domiciliu.
(3) Perioada concediului suplimentar neplătit se include în vechimea în muncă, inclusiv în vechimea în muncă specială, dacă contractul individual de muncă nu a fost suspendat conform art.78 alin.(1) lit.a).
(4) Perioada concediului suplimentar neplătit nu se include în vechimea în muncă ce dă dreptul la următorul concediu de odihnă anual plătit, precum şi în stagiul de cotizare potrivit legii.

22 februarie 2018
Ecaterina Pînzari
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul familiei
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua, pobabil vă referiți la Persoanele neasigurate care au dreptul la indemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului:

- pentru copii născuţi până la 31 decembrie 2016 inclusiv – până la împlinirea vârstei de 1,5 ani;

- pentru copii născuţi începând cu 1 ianuarie 2017 – până la împlinirea vârstei... mai detaliat de 2 ani.

Persoană neasigurată se consideră persoana, care la data naşterii copilului:

- nu este încadrată în câmpul muncii;

- este încadrată în câmpul muncii, însă nu întruneşte stagiul necesar de cotizare pentru acordarea indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani;

- întruneşte stagiul necesar de cotizare, dar nu are dreptul la concediu parţial plătit pentru îngrijirea copilului;

- întruneşte stagiul necesar de cotizare, se află în concediu pentru îngrijirea copilului şi în perioada luată în calcul nu are realizat venit asigurat din alte motive decât concediul medical, concediul de maternitate, concediul pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, şomajul cu drept de ajutor de şomaj;

- desfăşoară activitate în calitate de: întreprinzător individual, titular al patentei de întreprinzător, avocat, notar public, executor judecătoresc, pe baza licenţei obţinute în modul stabilit de lege, indiferent de forma juridică de organizare, şi de mediator, pe baza atestatului eliberat de către Consiliul de Mediere, cu excepţia persoanelor menţionate care activează şi în alte unităţi, în care realizează venit asigurat şi au dreptul, în condiţiile legii, la indemnizaţie pentru creşterea copilului până la vârsta de 3 ani.

Persoanele neasigurate în cazul în care nu beneficiază de dreptul la indemnizaţie de maternitate, indemnizaţia pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 1,5/2 ani, se stabileşte de la data naşterii copilului, cu excepţia cazurilor de adopţie sau de instituire a tutelei.

În cazul persoanelor care au beneficiat de indemnizaţie de maternitate, indemnizaţia pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 1,5/2 ani, se stabileşte din ziua următoare datei expirării concediului de maternitate.

22 februarie 2018