Concediul paternal

2 ianuarie 2018 268

Buna ziua!
Conform art. 124/1 din Codul Muncii, tatii au dreptul la un concediu paternal de 14 zile calendaristice in primele 56 zile de la nasterea copilului. In acest caz indemnizatia se acorda de CNAS.
Conform art.11/1 din Conventia colectiva (nivel national) nr. 2 din 09.07.2004, tatal copilului nou-nascut beneficiaza de dreptul un concediu paternal cu o durata de 3 zile calendaristice cu mentinerea salariului mediu (la fel se acorda in primele 56 zile de la nastere).
Sa inteleg ca tatii au dreptul la 2 concedii? Unul de 3 zile achitat de angajator (la fel cum in cazul casatoriei salariatului, decesul parintilor) si unul de 14 zile care se achita de CNAS?
Cum in mod legal se explica prevederile legale expuse.
Va multumesc!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Alina Laptedulce
  • Parajurist
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei

Potrivit prevederilor art.7 din Conventia colectiva de nivel national nr.2 din 09.07.2004 se poate deduce usor si continuitatea acordarii concediului suplimentar pentru cresterea si ingrijirea copilului pina la virsta de 6 ani...
Este evident ca Conventia in cauza urmeaza a fi ajustata conform cerintelor Codului Muncii, or, potrivit art.11, alin.2 din... mai detaliat Codul Muncii, atit clauzele contractelor individuale de munca, a contractelor colective de munca, cit si a conventiilor colective de munca pot stabili pentru salariati drepturi si garantii suplimentare celor stabilite de Codul Muncii si alte acte legislative. Pina la intrarea in vigoare a noilor modificari operate la Codul Muncii, aceasta prevedere se incadra perfect in norma legala, venind sa imbunatateasca situatia salariatului. Acum, insa, potrivit prevederilor art.12 Codul Muncii, aceasta clauza din Conventie este nula si nu poate produce efecte juridice, intrucit nu face decit sa inrautateasca situatia salariatului, daca e sa comparam cu norma stabilita la art.124/1 din Codul Muncii ce prevede 14 zile calendaristice de concediu si nu 3 dupa cum prevede Conventia.

3 ianuarie 2018