Concediul suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului de la 3 la 6 ani

21 august 2017 186

Buna ziua. Sotia se afla in concediu de ingrijire a copilului pina la 3 ani (pina pe data de 25.09.2017). Eu, tata copilului, sunt angajat si doresc sa beneficiez de concediu suplimentar neplatit pentru ingrijirea copilului de la 3 la 6 ani. De ce acte o sa am nevoie? Conform modificarilor in codul muncii, o sa mi se acorde concediul pe urmatorii 3 ani sau doar pe un termen de 1 an? Cind trebuie sa depun cererea, pina la inplinirea de catre copil a virstei de 3 ani? Si cu cit timp inainte? Mersi mult!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Iulian Moraru
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii
  • Alte domenii

Bună ziua!

Reglementarea juridică a situației d-voastră se conține la art. 126 din Codul Muncii al Republicii Moldova..

La solicitarea concediului respectiv, d-voastră trebuie să prezentați obligatoriu:

- cererea scrisă prin care solicitați acordarea concediului;
- certificatul de naștere al copilului (copie, copie autentică, original după caz);
- actele de identitate ale d-voastră;
- alte acte... mai detaliat la solicitarea angajatorului în funcție de regulamentul unității

În ceea ce privește termenul pentru care se acordă concediul respectiv, într-adevăr, la ultima Ședință a Plenului Parlamentului din 21 iulie 2017 a fost examinat proiectul legii cu privire la modificarea și completarea Codului Muncii (probabil lectura I), dar acest proiect se află încă la nivel de examinare în Parlament, iar în ultimul Monitor Oficial din 18 august nu a fost publicată legea de adoptare a proiectului respectiv, ceea ce însemnă că modificările respective nu au fost introduse. Mai mult decât atât, chiar și în eventualitatea în care va fi adoptată legea de moficare și completare, nu se știe care va fi modalitatea de punere în aplicare a acesteia.

Deci, la moment concediul respectiv poate fi acordat de la 3 la 6 ani.

În ceea ce privește momentul depunerii cererii, legislația nu specifică că d-voastră trebuie să o faceți neapărat până la împlinirea vârstei de 3 ani de către copil sau concomitent. Limita de jos de 3 ani este una orientativă - adică concediul nu va fi acordat pănâ copilul împlinește 3 ani. Deci, d-voastră puteți solicita acordarea concediului și la 3,5 ani și la 4 și la 5 ani. Limita de sus de 6 ani, în schimb, este limitativă. Adică, indiferent la ce vârstă a copilului (3 ani sau mai mare) vi se va acorda concediul dat, după împlinirea vârstei de 6 ani, acesta se finisează.

Legislația nu stabilește cu cât timp înainte trebuie să depuneți cererea. Dar ar fi normal ca aceasta să fie depusă într-un termen rezonabil, astfel încât angajatorul să dispună de timp suficient pentru a lua o decizie în acest sens.

Succese!

22 august 2017