Condamnare penală neexecutată

12 mai 2020 48

Buna ziua! Un prieten de familie a fost condamnat in 2011 la 7 ani de inchisoare, in temeiul art. 188 alin. 2 CP. Curtea de apel a menținut hotararea, iar Curtea Suprema de Justiție i-a redus pedeapsa cu un an. El atunci a fugit din sala de judecata! Au trecut 8 ani! El așa și nu a mai ajuns la închisoare! S-a căsătorit, și-a făcut buletin de identitate, certificat de căsătorie, lucrează oficial! Acum vrea sa încerce sa își facă și pașaport biometric! Poate sa îl facă? E dat in urmărire? Cum se poate de verificat asta? Și cum s-a întâmplat așa ca el e liber, dacă termenul de prescriptie pentru acest articol e 15 ani? Mulțumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 4

Descărcaţi discuția
Arsen Saruhanean
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul penal

Bună ziua! Conform art.60 alin.(1) lit.c) din Codul Penal al RM, persoana se liberează de răspundere penală dacă din ziua săvîrşirii infracţiunii a expirat 15 ani de la săvîrşirea unei infracţiuni grave.
Conform art.317 din Codul Penal al RM, el trebuia să fie condamnat cu închisoare de pînă la 3 ani.
Consider... mai detaliat că dacă e dat în căutare internațională(Interpol), înseamnă că nu o să poată facă pașaport biometric. Trebuie de verificat, dacă este și cum se examinează Ordonanță de căutare a autoritățlor naționale, care au pornit cauza penală și de verificat, dacă este căutat în baza de date a Interpolului.

14 mai 2020

Buna ziua! Și cum e posibil sa aflam?! Unde ne putem adresa? Sau corect ar fi un avocat sa verifice sau pot și personal ? Mulțumesc

18 mai 2020
Arsen Saruhanean
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul penal

Bună ziua! Singur ați spus că este prietenul de familie, dar nu soț, frate sau o rudă.Cu ajutorului avocatului puteți să solicitați informație oficială despre căutarea persoanei, etapă actulă a examinării cauzei penale, etc. de la autoritățile naționale(Procuratura, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră a MAI) și verificarea dacă este... mai detaliat căutat de Interpol sau nu.
Dacă doriți, eu pot să Vă ajut cu primirea informației respective.
Sunați la nr. de tel.: 069076419

18 mai 2020

Va mulțumesc mult! Transmit nr Dvs! O zi frumoasa

18 mai 2020