Conform legii, in ce limba trebuie sa fie publicitatea in Moldova?

25 iulie 2017 45

Conform legii, in ce limba trebuie sa fie publicitatea in Moldova? Doar in romana sau se poate si in rusa? In cazul in care pe un material de publicitate se regaseste limba romana si rusa, trebuie textul in romana sa fie mai mare decit cel in rusa? Este aceasta regula valabila pe orice tip de material de publicitate? Ex. billboard, afis, spot TV, banner internet? Mersi.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
SILVIU POTÎRNICHE
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor

Conform art. 29 din Legea 3465/1989 :
Textele afişelor, anunţurilor publice, textele de publicitate şi alte texte de informare vizuală se scriu în limba de stat şi, în caz de necesitate, se traduc în limba rusă, iar în localităţile respective - în limba de stat, precum şi în limba găgăuză sau... mai detaliat în cea rusă.
***
Părerea personală este că Legea respectivă este una învechită (caducă), care nu corespunde realităților contemporane. Avînd în vedere și rezultatul ultimului recensământ. Deci, cred eu, ar trebui evitată traducerea în rusă, dacă ne respectăm ca popor!
***
Totodată, art. 8 alin. (7) din Legea 1227/1997 prevede:
Publicitatea se difuzează în limba moldovenească (a se citi ROMĂNĂ) iar, la dorinţa furnizorului de publicitate - şi în alte limbi, în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova, cu Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova, precum şi cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte.
***
Legea se referă la.orice tip de publicitate.

25 iulie 2017