Nu pot porni o constructie pentru ca nu exista un plan urbanistic al satului

16 mai 2021 10

Buna ziua. Vreau sa construiesc in sat o unitate comerciala alimentara cu un etaj, din panouri sandwich, cu suprafata de 150 m.p. pe un teren privat care imi apartine. Am trecut etapele de avizare de la organele competente din raion pentru proiectarea constructiei. Dupa proiectarea unitatii comerciale, cu avizul pozitiv de verificare, am obtinut deja autorizarea de constructie de la organul local, care este semnat de primarul localitatii si de arhitectul sef al raionului. Primaria a expediat autorizarea de constructie online Agentiei Supraveghere Tehnica Chisinau inca la inceputul lunii mai a acestui an. Eu am deja incheiat contract cu o firma de constructie licentiata pentru desfasurarea lucrarilor, Cu 2 saptamani in urma, am fost la inspectorul de la Agentia Supraveghere Tehnica din raion, cu tot pachetul de acte si cu copiile lor pentru inregistrare si informare preventiva de incepere a lucrarilor cu cel putin 5 zile. Inspectorul imi comunica ca nu poate sa inregistreze actele si nu imi permite sa incep lucrarile din motiv ca in autorizarea de constructie lipseste trimiterea la planul general de urbanizare al satului. Acest plan lipseste din 1970 si la moment e de negasit. Satul nu dispune de suma de jumatate de million de lei pentru a-l elabora si in viitorul apropiat nu va exista un asemenea plan. In Republica Moldova aproximativ 20 la suta din localitati au asemenea planuri. Cu toate acestea, in localitatile unde nu exista plan urbanistic constructiile sunt in plina desfasurare si inregistrate cu succes.
Inspectorul mentionat imi propune sa caut un proiectant cu licenta, care sa-mi faca planul urbanistic al portiunii din localitate unde vreau sa ridic constructia. In legatura cu cele expuse, am urmatoarele intrebari:
1. Eu pot incepe lucrarile de constructie, chiar daca am fost oprit de inspectorul AST pentru ca nu-i pot prezenta planul de urbanizare al satului inexistent, in situatia in care i-am prezentat tot pachetul de documente permisive pentru inceperea constructiei?
2. Sunt legale actiunile inspectorului AST din raion in raport cu mine?
3. Am nevoie de acordul AST raionale pentru inceperea constructiei?

Am sunat la AST la Chisinau, dar au zis sa ma adresezi la inspectorul din raion. Am nevoie de raspunsurile si ajutorul Dvs. pentru a sti cum sa procedez. Vreau sa stiu daca legea e de partea mea sau nu. Multumesc anticipat.