Constructie neautorizata

10 august 2019 42

Am facut un denunt pe o vecina precum ca a termoizolat peretele deasupra mea intr-un bloc de locatari de doua etaje fara careva autorizatii. A fost sanctionata cu 60 de unitati si remis in judecata pe baza art 439 (6) CC. Judecatorul a motivat ca nu este obligat, dar este in drept sa aplice demolarea, dar cum termoizolarea nu este constructie, nu a aplicat aceasta sanctiune. Am inaintat recurs la Curtea de Apel si as vrea sa-mi spuneti ce argumente pot aduce ca sa demonstrez contrariul judecatorului si sa obtin demolarea.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
°°°
Nu are absolut nici o relevanță în cazul Dvs dacă termoizolarea este sau nu "construcție".
Este aplicabil art. 439 cu indice 6 alineat 1 din Codul Contravențional, poyrivit căruia:
Demolarea construcţiilor neautorizate se aplică în cazul faptelor prevăzute la art.116, 134, 168, art.177 alin.(3), art.178, 179 şi 226... mai detaliat şi atrage, după caz, remedierea construcţiilor afectate în urma intervenţiilor neautorizate.
***
Din aceasta norma reies trei momente esentiale pt recursul Dvs:
1) demolarea trebuie aplicata obligatoriu, daca a avut loc una din contraventiile enumerate mai sus. Or, norma opereaza cu sintagma "demolarea SE APLICĂ". Nu este scris "poate fi aplicata".
2) prin demolare se urmareste prin lege "remedierea constructiilor afectate" all. Astfel, eliminatea termoizolarii se inscrie in scopul legii.
3) art. 177 alin. (3) Cod Contravențional, este inclus in lista normelor pentru care se aplică demolarea.

12 august 2019