Constructie veche neautorizata

3 decembrie 2018 103

Salut. Cu 7-8 ani in urma parintii au anexat de la bunici 100 m2 de pamant inscris de primarie ca pamint p/u constructii. Pe acest teren au construit un depozit+atelier de aprox. 55 m2 cu temelie cu tot. Tata a decedat si documentele au fost scrise pe mama, dar acel teren ramane in documente gol indicat pentru constructii. Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac sa includ in proiect acel depozit, pentru ca mama doreste sa faca documentele pe mine, sau nu e neaparat. Multumesc.

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Artur Lozovoi
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Vlad,

În conformitate cu art. 28 din Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie nr. 163 din 09.07.2010, construcţiile executate în lipsa certificatului de urbanism pentru proiectare, a documentaţiei de proiect şi a autorizaţiei de construire se consideră construcţii neautorizate.

Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului nr. 335 din... mai detaliat 17.05.1996 prevede că certificat de urbanism este un act cu caracter informativ  şi reglementativ, emis de autoritatea administraţiei publice locale abilitată prin lege, la cererea oricărei persoane fizice sau juridice interesate, prin care se aduc la cunoştinţa solicitantului date privind regimul juridic, economic,  tehnic şi  arhitectural-urbanistic de exploatare a terenurilor şi construcţiilor pentru care a fost solicitat;

Conform art. 18 alin. (1) din Legea privind calitatea în construcţii nr. 721 din 02.02.1996, recepţia construcţiilor este obligatorie şi constituie certificarea realizării acestora pe baza examinării lor nemijlocite, în conformitate cu documentaţia de proiect şi execuţie şi cu alte documentele cuprinse în cartea tehnică a construcţiei.

Procedura de recepţie a construcţiilor este reglementată prin Regulamentul de recepţie a construcţiilor şi instalaţiilor aferente aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 285 din 23.05.1996. Conform p.1 al acestui Regulament, recepţia constituie o componentă a sistemului calităţii în construcţii şi este actul prin care comisia de recepţie declară că acceptă şi preia lucrarea definitivată de construcţie şi instalaţiile aferente acesteia, cu sau fără rezerve, şi că aceasta poate fi dată în folosinţă.

Astfel Dvs. trebuia să obțineți toate actele enumerate mai sus și ulterior să efectuați procedura de receție a construcției cu înscrierea acesteia în registrul bunurilor imobile.

Dacă aveți întrebări suplimentare vă sunt la dispoziție.4 decembrie 2018

Multumesc . Sa inteleg ca se poate de legalizat si inclus in proiect . Ati putea va rog sa ma ghidati unde sa ma adresez cam ce urmeaza si cam de citi bani e vorba fara termeni juridici ca sa inteleg. In orice caz va multumesc pentru raspunsul operativ pe... mai detaliat care mi lati dat.

4 decembrie 2018