Construcţie veche "Neautorizată"?!

4 aprilie 2019 28

Bună ziua, îmi zice Maxim, sunt din Chişinău, sect. Buiucanii (Vechi). Am şi eu o întrebare. Voi fi recunoscător pentru orice răspuns.
În curtea părinţilor din Chişinău, sect. Buiucanii (Vechi) există o construcţie (o căsuţă mică, locuibilă) adică cu gaz,apă, lumină. Căsuţa dată a fost construită de părţinţii mei prin anii 70 (legal, cu permisiune și acte, apropo actele le posed) şi era folosită de părinţii mei ca o anexă la casă, dar mai mult pentru rude care erau din sat, dar lucrau pe atunci în Chişinău. Pentru căsuţa dată şi pentru pământ s-a plătit impozite de la şi până în ziua de azi se continuă cu achitarea.
Acum, eu am solicitat legalizarea acestei construcţii, dar am primit refuz de la Primărie, dat fiind faptul că construcţia este construită pe teren municipal, chipurle eu am construit-o neautorizat, iar terenul urmează a fi scos la licitaţie. Ca urmare eu am iniţiat un proces de judecată şi AICI totul a luat o Întorsătură neimaginabilă.
Acum şi vecinul meu şi Primăria şi Pretura (probabil este vreo înţelegere între ei) cer demolarea construcţiei care a fost construită legal cu acte cu tot, de părţinţii mei prin anii 70. Toţi dintre ei fac trimitere la faptul că aceasta este o construcţie Neautorizată adică Legea privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie nr. 163 din 09.07.2010 şi Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului nr. 335 din 17.05.1996.
OK. DAR! Construcţia a fost construită în anii 70, legal, cu permisiune de la Inspecţia municipală în Construcţii de pe atunci, cu plan tehnic, cu achitarea impozitelor, adică nu a fost o construcţie aşa construită din senin.
Întrebarea cum şi ce să fac acum? Care ar fi temiul legal pe care aş putea să-l invoc în fața instanţei ? Există vreo lege veche de prin anii ceia? Informez că am prezentat toate actele de la şi până la, dar parcă văd că ceva ea nu înţelege ori înţelege dar greşit.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Octavian Cazac
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul imobiliar

Trebuie să vă angajați avocat specializat în asemenea litigii.
Este logic argumentul că dacă s-a respectat legislația din anii '70, construcția nu poate fi declarată azi ilegală.
Aceasta ar fi o expropriere și ar contraveni art. 46 din Constituție și art. 1 Protocol 1 din Convenția europeană (CEDO).

21 aprilie 2019