Constructii pe drum public

15 august 2023 3

Buna ziua. O persoana a ridicat o constructie pe drumul public, mai exact constructia mentionata iese aproximativ un metru si jumatate in drum. Unde ne putem adresa pentru a opri aceasta incalcare si a remedia situatia, in afara de primarie care nu intreprinde nimic? Multumesc.

Jurist comments 1

Download discussion
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună. Vă adresați la administratorul drumului public. Scrieți o cerere prealabilă la primărie și dacă nu primiți un răspuns favorabil, îl atacați în instanța de contencios administrativ.
Legea nr. 509 din 22-06-1995 drumurilor*
Articolul 9. Autorizaţia de amplasare a obiectivului în zona drumului public şi/sau în zonele de protecţie ale acestuia
(1) Amplasarea... mai detaliat obiectivelor care nu periclitează siguranţa circulaţiei în zona drumului public şi/sau în zonele de protecţie ale acestuia se efectuează cu respectarea legislaţiei în vigoare, numai în baza autorizaţiei de amplasare a obiectivului în zona drumului public şi/sau în zonele de protecţie a acestuia (în continuare – autorizaţie de amplasare), eliberată de către administratorul drumului la solicitarea autorității administrației publice locale în cadrul procedurii de eliberare a certificatului de urbanism pentru proiectare și a autorizației de construire conform Legii nr. 163/2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie.
În cazul lipsei autorizației de amplasare a obiectivului în zona drumului public și/sau în zonele de protecție ale acestuia, administratorul drumului sesizează agentul constatator abilitat să constate și să examineze contravenții privind construcțiile neautorizate despre obiectivul neautorizat, precum și proprietarul obiectivului respectiv despre necesitatea demolării acestuia, cu respectarea prevederilor art. 42310 și 4396 din Codul contravențional nr. 218/2008 și ale regulamentului cu privire la modul de demolare a construcțiilor neautorizate și de defrișare a arborilor și arbuștilor, aprobat de către Guvern.
Puteți să vă adresați suplimentar Agenției pentru Supraveghere Tehnică.

16 august 2023