Contestatia actiunilor executorului judecatoresc

16 mai 2019 17

Prin hotararea instantei a fost dispusă incasarea din contul lui DA in beneficiul lui CM a sumei de 80.000 lei RM, cu titlu de stingere a obligatiei reiesind din contractul de imprumut. Hotararea a ramas definitiva din data de 03.03.2019, iar titlul executoriu a fost eliberat pe 07.03.2019.
Pe 18.03.2019 executorul judecatoresc a initiat procedura de executare la cererea creditorului și a dispus aplicarea sechestrului pe mijloacele financiare si pe bunurile debitorului in limita sumei datorate de 80.000 lei RM. Debitorul a depus o cerere de ridicare a sechestrului pe bunurile debitorului, cu mentinerea sechestrului pe bunul imobil ce-i apartine (teren destinatie constructii, suprafata 6 ari, comuna Bubuieci, Chisinau) prezentand in acest sens un raport de evaluare unde bunul a fost evaluat la suma de 200.000 lei. Pe data de 20.03.2019 debitorul a primit raspuns de la executorul judecatoresc privind nesolutionarea cererii pentru ca creditorul refuza ridicarea interdictiilor. Este legal asemenea refuz? In caz de ilegalitate, puteti sa ma ajutati cu o contestatie in instanta (model de contestatie)?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
°°°
Problema este in lipsa unor reglementari legislative clare la acest subiect.
1) Codul de Executare nu cere in mod obligatoriu acordul creditorului pentru substituirea masurilor de asigurare / pentru ridicarea masurilor de asigurare - respectiv, raspunsul executorului este sec si neintemeiat.
2) Pe de alta parte, Codul de... mai detaliat Executare nu reglementeaza situatiile in care debitorul propune aplicarea sechestrului asupra doar a unor bunuri, ci enumera alte cazuri/temeiuri de ridicare a sechestrului.

Totusi, firul rosu care curge prin tot Codul de Executare la acest subiect, este ca masurile de asigurare aplicate de executorul judecătoresc trebuie sa fie PROPORȚIONALE sumei urmărite.
De asemenea, legea prevede expres conjuncția SAU - ex judecătoresc poate aplica sechestru sau asupra mijloacelor banesti, sau asupra altor bunuri (este, totusi, destul de interpretabila aceasta norma).

Nu exista model de contestatie.

Indicati in ea tot ce ati indicat in aceasta intrebare, simplu si clar.

Daca aveti nevoie de asistență in intocmirea contestatiei - puteti sa ma contactati la adresa de e-mail indicata in profilul meu.

16 mai 2019