Contestație împotriva procesului-verbal contraventional

12 aprilie 2023 48

Bună ziua. Am depus contestație împotriva procesului-verbal contraventional întocmit în urma unui accident. Am primit citație în care sunt menționate data, ora și locul ședinței de judecată, la care nu s-au prezentat nici agentul constatator și nici partea vătămată. Prin urmare, ședința a fost amânată pentru luna mai. Dacă situația se repetă, contestația poate fi examinată fără prezența celor amintiți? Partea vătămată este avocat și cunoaște procedura, iar eu îmi apar drepturile desinestatator. Este agentul constatator în drept să testeze participanții la accident pentru prezența alcoolului pe rând, mai exact la o distanță de 2-3 ore, chiar dacă ambii șoferi erau pe loc și puteau fi testați imediat?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Bună ziua Vera.
Dacă este dovada citării legale, iar agentul constatator și victima din motive neîntemeiate nu s-au prezentat la ședință, cauza poate fi examinată în lipsa lor.

Codul contravențional prevede:

Articolul 455. Participarea la şedinţa de judecare a cauzei contravenţionale

(1) Şedinţa de judecare a cauzei contravenţionale are loc cu citarea părţilor,... mai detaliat în modul prevăzut de prezentul cod.

(2) Prezența agentului constatator sau, după caz, a procurorului, în cazul în care acesta este parte în cauza contravențională, la şedința de judecare a cauzei contravenționale este obligatorie. Absența agentului constatator sau, după caz, a procurorului, citați în conformitate cu legislația, fără motiv întemeiat şi fără înştiințarea prealabilă a instanței, nu împiedică judecarea cauzei contravenționale şi permite aplicarea acestuia a unei amenzi judiciare de către instanța de judecată, în conformitate cu art. 201 din Codul de procedură penală.

(21) Dacă pe parcursul judecării cauzei contravenţionale se constată că agentul constatator este în imposibilitate de a participa în continuare la şedinţă, el poate fi înlocuit cu un alt agent constatator, fără reluarea judecării cauzei contravenţionale de la început. Agentului care a intervenit în proces instanţa îi oferă timp suficient pentru a lua cunoştinţă de materialele cauzei contravenţionale, inclusiv de cele cercetate în instanţă, şi pentru a se pregăti de participarea de mai departe la procesul contravenţional. Agentul are dreptul să solicite repetarea unor acţiuni procesuale deja efectuate în şedinţă în lipsa lui dacă are de concretizat circumstanţe suplimentare.

(22) Înlocuirea agentului constatator se dispune de conducătorul autorităţii publice în care activează agentul constatator.

(3) Neprezentarea în şedinţă a făptuitorului sau a victimei, legal citate, fără motive întemeiate nu împiedică judecarea cauzei contravenţionale.

14 aprilie 2023