Contract de vanzare-cumparare

22 mai 2019 26

Buna ziua. Am cateva intrebari vizavi de urmatoarea problema. A fost procurat un tractor de catre o gospodarie taraneasca, aceasta cumparatura fiind si subventionata. In specificatia tehnica este mentionat un numar de rotatii la motor, care, de fapt, nu corespunde realitatii. Dupa lungi discutii dintre cumparator si vanzator, acesta din urma s-a deplasat la fata locului si a constatat ca intr-adevar tractorul are mai putine rotatii, zicand ca este o greseala de fabrica, a promis ca o sa rezolve situatia. Vinzatorul propune alt tractor, dar cu o supra plata, cumparatorul nu vrea sa achite in plus. In cel mai rau caz cumparatorul isi vrea banii inapoi.
Intrebari:
1. Daca se ajunge la judecata, unde va avea loc aceasta? Dupa domiciliul cumparatorului? (acesta nu are timp de deplasari)
2. De unde am putea sa incepem? De obicei in practica cu ce se soldeaza astfel de cazuri, daca puteti sa ne dai o opinie pur subiectiva.
3. Ar putea un avocat sa se implice doar la etapa de negocieri, fara a ajunge in instanta?
Va multumesc!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Ivan Ciolac
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Salutare!

1. Regula generală este că, se depune cerere de chemare în judecată la sediul pârâtului, în cazul Dvs- sediul vânzătorului. Totodată, legea permite să vă adresați cu o cererea de chemare în judecată la alegerea Dvs. (cumpărătorului) dacă vă regăsiți în una din următoarele situații:
a. Acţiunea împotriva unei persoane... mai detaliat juridice sau a unei alte organizaţii poate fi intentată şi în oricare dintre sediile instanței de la locul de aflare a bunurilor acestora.
b. Acţiunea care izvorăşte din activitatea unei filiale sau reprezentanţe a unei persoane juridice sau a unei alte organizaţii poate fi intentată şi în oricare dintre sediile instanței de la locul unde filiala sau reprezentanţa îşi are sediul.
c. Acţiunea născută din contractul în care se indică locul executării lui poate fi intentată şi în oricare dintre sediile instanței din acel loc.

Totuși, trebuie de analizat contractul, este posibil ca litigiul Dvs. să fie posibil de soluționat doar la o curte de arbitraj și nu la instanțele de judecată.

2. Se începe cu studierea contractului, remiterea către vânzător a unei somații și în caz dacă conflictul nu se soluționează amiabil, se depune cerere de chemare în judecată. Ați indicat puține detalii pentru a vă prezenta practica judecătorească specifică cazului.

3. Avocatul poate să se implice la orice etapă/ acțiune solicitată de Dvs.

Succes!

23 mai 2019