Contract de vânzare cumpărare a animalelor

8 ianuarie 2020 10

La 30.10.2019 am încheiat un contract de vânzare-cumpărare a animalelor la prețul de 99.999 lei, termenul de achitare fiind 20 de zile lucrătoare (scadența 27 noiembrie). În aceeași zi am întocmit actul de predare-preluare in baza căruia am transmis animalele. După expirarea termenului, persoana in cauză tergiversează procesul, dând promisiuni false că va transmite banii peste o săptămână, sau peste 2 sau evita sa răspundă la telefon. Deja a trecut 2 luni și aș vrea să dau în judecata. Întrebarea constă dacă trebuie sa întocmesc o somație preventiv înainte de a da in judecata și pot solicita dobânda de întârziere în cazul în care nu am stabilit în contract aceasta dobânda și nici o penalitate? Mulțumesc anticipat!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Silviu Potîrniche
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil

Bine ai venit pe yAvo!
•••
In general, nu trebuie somatie daca termenul executarii a fost prestabilit.
Dar, avand in vedere practica diferita a instantelor de judecata, va recomand sa faceti totusi o somatie prealabila, prin care acordari termen de executare de 7 zile.
Dobanda de intarziere poate fi ceruta, indiferent daca a fost... mai detaliat sau nu prevazuta in contract.
Ea este egala cu 5 puncte procentuale peste rata de baza a BNM, daca debitorul este un consumator, sau 9 puncte procentuale peste rata de baza a BNM, daca debitorul este un profesionist (persoana juridica, sau peersoana fizica ce practica activitate de intreprinzator).
Penalitatea nu poate fi cerita decat daca a fost prevazuta in contract.

Daca aveti nevoie de asistenta in elaborarea somatiei si/sau a cererii de chemare in judecata, puteti sa ma contactati la adresa de email office.potirniche@yahoo.com

9 ianuarie 2020