Contract prestari servcii de catre persoana fizica în folosul Administratiei Publice Locale

13 aprilie 2020 71

Buna ziua. Vă rog mult să mă ajutați să mă clarific, dacă am sau nu dreptul legal, în calitate de Primar, eventual cu sau fără acordul (Decizia) Consiliului Local, să contractez diferite persoane fizice din localitate sau din afara ei, pentru executarea diferitor servicii și/sau lucrări specifice (de gospodărire și/sau buna organizare a diferitor activități în localitate), care, de la caz la caz pot varia ca denumiri, volum și complexitate??
Se presupune contractarea persoanelor fizice pentru prestarea serviciilor și/sau executarea lucrărilor achitate pe oră (ex. zilieri - 15-30 lei/ora) sau după complexitate.
De asemenea, ne interesează permisiunea legală de a lua în arendă de la diferite persoane fizice (care nu dețin patente), după necesitate, a diferitor instrumente, de ex. pompe de apă, compresoare de aer, malaxor de beton, motoferastraie etc. (pe care nu are rost sa le cumpărăm pentru primăriei) și/sau mijloace de transport (ex. tractor, remorcă, buldoexcavator, căruță etc.), inclusiv proprietate a persoanei contractate pentru servciile/lucrările mențioante mai sus? Pentru acestea din urmă, vom avea nevoie de asemenea să putem deconta legal combustibilul utilizat (cosumat) de ele.
Menționez că Primăria nu are Întreprindere Comunală și nu vedem necesitatea constituitii acesteia. Astfel de necesități le avem periodic la amenajarea și salubrizarea localității, la buna organizare a diferitor activități pentru interesul comunitar.
Vă mulțumim mult pentru suport și consultanță.

Jurist comments 1

Download discussion
  • Jurisconsult
  • Dreptul afacerilor
  • Dreptul civil
  • Dreptul imobiliar

Bună ziua Veaceslav,

Eu cred că în cazul respectiv sunt aplicabile normele cu privire la parteneriatul public-privat.

Parteneriat public-privat este contract de lungă durată, încheiat între partenerul public şi partenerul privat pentru desfăşurarea activităţilor de interes public, fondat pe capacităţile fiecărui partener de a repartiza corespunzător resursele, riscurile şi beneficiile.

Partener privat este... mai detaliat persoană juridică de drept privat sau persoană fizică şi/sau asociaţie a acestora, care a devenit, în condiţiile legii, parte într-un parteneriat public-privat

De competenţa consiliului local sau raional, după caz, ţin:
a) aprobarea listei bunurilor proprietate a unităţilor administrativ-teritoriale, a listei lucrărilor şi serviciilor de interes public local propuse pentru parteneriat public-privat;
b) aprobarea obiectivelor şi a condiţiilor parteneriatului public-privat, a cerinţelor generale privind selectarea partenerului privat;
c) aprobarea tarifelor la serviciile publice de gospodărie comunală în condiţiile legislaţiei;
d) desemnarea membrilor comisiilor de selectare a partenerului privat.
e) asigurarea publicării comunicatului informativ;
f) aprobarea proiectelor contractelor de parteneriat public-privat în forma negociată.

De competenţa primarului sau a preşedintelui raionului, după caz, ţin:
a) semnarea contractelor de parteneriat public-privat în forma negociată şi expedierea în adresa Agenţiei a copiilor acestora pentru a fi luate la evidenţă;
b) asigurarea monitorizării şi controlului realizării proiectelor de parteneriat public-privat în raza unităţii administrativ-teritoriale respective.

Parteneriatul public-privat se realizează prin următoarele forme:
a) contract de antrepriză/prestări servicii;
b) contract de administrare fiduciară;
c) contract de locaţiune/arendă;
d) contract de concesiune;
e) contract de societate comercială sau de societate civilă.

Realizarea parteneriatului public-privat prin intermediul contractului de antrepriză/prestări servicii are ca obiect: executarea de lucrări şi/sau prestarea de servicii publice; transmiterea în posesiune şi folosinţă temporară a bunurilor proprietate publică necesare executării lucrărilor/prestării serviciilor; prestarea de servicii publice contra plată de către partenerul privat; executarea lucrărilor de proiectare, construcţie, reconstrucţie şi/sau reparaţie capitală; gestionarea şi deservirea atît a elementelor infrastructurii, cît şi a altor bunuri proprietate publică.

Autorităţile publice locale pot semna contracte de parteneriat public-privat cu partenerul privat selectat în modul stabilit, fără organizarea unui concurs.

14 aprilie 2020