Contract prestari servicii

1 mai 2018 143

Buna ziua. Ma intereseaza: cine poate fi prestator de servicii - orice persoana fizica? Se cer anumite conditii pentru ca o persoana fizica sa devina prestator de servicii? La locul meu de munca angajatorul vrea sa incheie cu unii angajati contract pentru prestari servicii in loc de contract de munca.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Vasile Gavrilița
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte domenii

Bună, Mariana.

Dacă raporturile contractuale nu pot fi atribuite raporturilor juridice de muncă, atunci, în mod normal, este posibil ca angajatorul dumneavoastră să încheie contracte de prestări servicii cu angajații acestuia pentru executarea unor lucrări care diferă de specificul muncii pe care o îndeplinește angajatul conform contractului său de muncă.

De exemplu,... mai detaliat profesorul unei școli poate fi contractat de către angajator pentru tăierea unor copaci din curtea instituției, însă nu poate fi contractat pentru servicii de predare a materiei școlare elevilor.

Din specificul raporturilor de muncă și a celor civile, putem observa următoarele:
a) contractul de prestări servicii nu poate prevedea subordonarea prestatorului față de beneficiar (angajator, în cazul dumneavoastră);
b) contractul de prestări servicii nu poate avea ca obiect servicii care ar fi putut fi prestate, de regulă, de prestator, în calitatea acestuia de salariat;
c) remunerația cuvenită prestatorului este diferită de salariu și indemnizațiile specifice raporturilor de muncă;
d) contractul de prestări servicii trebuie să reprezinte voința reală a părților, îndreptată spre stabilirea unei convenții civile, și nu spre ascunderea unor raporturi juridice de muncă, în scopul evitării unor obligații și responsabilități specifice acestora.

În fine, în orice caz, raporturile contractuale de prestări servicii pot fi recalificate în raporturi de muncă de către instanța de judecată.

O zi bună.

1 mai 2018