Contract vanzare-cumparare

27 martie 2023 33

Buna ziua. Acum 5 luni am vandut un cal cu act de vanzare-cumparare. Inainte de tranzactie, am informat cumparatorul despre o problema medicala pe care o avea calul la un picior, dar pe care eu o tineam sub control cu suplimente alimentare si potcovit la sfatul medicului. De asemenea, cumparatorului i s-a oferit posibilitatea de a face un control veterinar, dar acesta a refuzat datorita costurilor. Acum o luna, calul a inceput sa schioapate si acum cumparatorul vrea sa imi returneze calul, eu urmand sa-i rambursez integral suma achitata. Daca nu accept, ma ameninta cu procese. In urma consultarii cu un medic veterinar, acesta spune ca schiopatatul putea sa apara in urma ingrijirii necorespunzatoare. Noii proprietari nu au continuat tratamentul cu suplimente si nici potcovitul recomandat de veterinar. In schimb, au supus calul la un efort excesiv in raport cu problema lui medicala. Avand in vedere ca acest contract este fara clauze de retur, iar noii proprietari au refuzat controlul medical initial si au fost instiintati despre problema si tratament, ma pot da in judecata si obliga sa restitui banii?

Jurist comments 1

Download discussion
Serghei Marciuc
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul afacerilor

Interesantă speţă...
Puţină ironie...
Conform prevederilor contractului de vînzare - cumpărare, care e termenul de valabilitate/exploatare a calului?
Care e perioada de garanţie?
Împreună cu calul aţi transmis cumpărătorului şi piese de schimb pentru acest cal ( copite pentru iarnă cu crampoane, coadă de rezervă, coamă decapotabilă)
În instrucţiunea de exploatare a calului era... mai detaliat scris că acesta trebuie alimentat cu porumb cu cifră octanica 95 efix...?

glumesc desigur.
Fiţi sigur, nu veţi fi obligat să rezoluţionaţi contractul şi să întoarceţi banii pe cal. Chiar dacă cumpărătorul indică careva viciu al calului codul civil prevede:
Articolul 1123. Limitele drepturilor cumpărătorului rezultate din existența viciului

(1) Cumpărătorul își poate exercita drepturile rezultate din existența viciului dacă demonstrează că viciul a existat la momentul trecerii riscului, chiar dacă este descoperit mai tîrziu.

(2) Drepturile cumpărătorului rezultate din existența viciului sînt excluse dacă vînzătorul demonstrează că, la momentul încheierii contractului, cumpărătorul cunoștea sau trebuia să cunoască aceste vicii.
Articolul 1124. Obligația de verificare a existenței viciului material

(1) Cumpărătorul trebuie să verifice, personal sau printr-un terț, bunul în cel mai scurt timp permis de împrejurări. Nerespectarea acestei cerințe decade cumpărătorul din dreptul de a invoca viciul în condițiile art. 907, completat cu dispozițiile art. 1125.


27 martie 2023