Contract vanzare-cumparare apartament

16 ianuarie 2019 84

Buna ziua. Cu vreo 8 luni in urma am vandut un apartament unei persoane (fizica - fizica). S-a incheiat un contract de vanzare-cumparare (contract-tip de la o companie imobiliara). Peste cateva luni, in timp ce noii proprietari au vrut sa schimbe documentele la Moldovagaz, s-a constatat ca cazanul nu este inregistrat la ei (eu nu am stiut de asta, am facut tot ce mi s-a spus atunci, vreo 8 ani in urma si nu stiam ca trebue inregistrat). Acum noii proprietari au facut procedura de inregistrare, proiecte etc. in suma de 5.400 lei, si cer plata de la noi. Sunt in drept sa ceara plata si sunt eu obligat sa achit suma data? Alte careva datorii nu erau, nici la facturi, iar de chestia data eu nu stiam la momentul vanzarii.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Igor Brinișter
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii
  • Dreptul muncii
  • Alte contravenţii

Buna D-le Mihai,

Cumpărătorul este în drept să pretindă compensarea cheltuielilor suportate în legătură cu procedura de perfectare a actelor, iar Dvs ca Vânzător sunteți obligat să-l despăgubiți.
Bunul vândut avea vicii de natură juridică, ceea ce presupune că nu toate actele erau în ordine, din care cauză a suportat un prejudiciul... mai detaliat ce este în drept să-l olicite de la Dvs.

Mai jos vedeți câteva din prevederile Codului civil al RM referitor la obligațiile cumpărătorului și vânzătorului, iar necunoașterea legii de către Dvs. nu constituie un motiv de a vă elibera de răspundere.
Articolul 763. Viciile materiale ale bunului
(1) Vînzătorul este obligat să predea bunul fără vicii materiale.
(2) Este fără vicii materiale bunul care, la transferarea riscurilor, are caracteristicile convenite. În cazul în care nu s-a convenit asupra caracteristicilor, bunul nu are vicii dacă:
a) corespunde destinaţiei stabilite în contract;
b) corespunde utilizării obişnuite şi prezintă caracteristici care există în mod obişnuit la bunuri de acelaşi fel şi pe care cumpărătorul le poate aştepta ţinînd cont de felul bunului. La aceste caracteristici se includ şi cele pe care cumpărătorul le poate aştepta conform specificaţiilor publice ale vînzătorului, producătorului sau ale reprezentanţilor acestora, îndeosebi prin reclamă, cu excepţia cazului în care specificaţiile nu pot influenţa decizia de cumpărare.
(3) Există vicii materiale şi atunci cînd asamblarea convenită contractual a fost realizată defectuos de către vînzător sau de către ajutoarele lui, precum şi atunci cînd bunul trebuie asamblat de cumpărător şi acesta îl asamblează defectuos din cauza indicaţiilor de asamblare eronate.
(4) Există viciu material şi în cazul în care vînzătorul predă numai o parte a bunului, un alt bun, bunul într-o cantitate mai mică decît cea convenită sau cînd este viciată numai o parte a bunului, cu excepţia cazurilor cînd viciul nu exercită o influenţă substanţială asupra utilizării bunului.
Articolul 764. Viciile de natură juridică
Vînzătorul este obligat să predea bunul fără vicii de natură juridică (liber de drepturile unui terţ asupra lui), cu excepţia cazului cînd cumpărătorul a consimţit să încheie contractul cunoscînd drepturile terţului asupra bunului. Se consideră viciu de natură juridică şi situaţia în care în registrul bunurilor imobile este înscris un drept inexistent.
Articolul 765. Obligaţia de verificare a calităţii bunului şi primirea bunului viciat
(1) Drepturile cumpărătorului în privinţa viciilor sînt excluse dacă, în momentul încheierii contractului, cunoştea aceste vicii.
(2) Cumpărătorul poate beneficia numai atunci de drepturile care rezultă din viciul pe care nu l-a cunoscut în urma unei culpe grave cînd vînzătorul a trecut sub tăcere în mod dolosiv viciul sau a preluat o garanţie pentru existenţa unei caracteristici.
(3) Cumpărătorul care este comerciant trebuie să verifice sau să pună pe cineva să verifice bunul într-un termen atît de scurt cît permit împrejurările, iar în cazul constatării viciilor, să-l informeze neîntîrziat pe vînzător.
(4) Cumpărătorul pierde dreptul de a invoca viciul dacă nu l-a comunicat vînzătorului într-un termen rezonabil din momentul în care a constatat sau trebuia să constate viciul şi felul lui. Vînzătorul nu poate invoca dispoziţiile prezentului alineat dacă a trecut sub tăcere în mod dolosiv viciul.
(5) Vînzătorul nu poate invoca o înţelegere prin care drepturile cumpărătorului sînt excluse sau limitate ca urmare a unui viciu dacă a trecut sub tăcere în mod dolosiv viciul sau a preluat o garanţie pentru existenţa unei caracteristici.
(6) Dacă, prin lege sau contract, este obligat să controleze calitatea bunului, vînzătorul trebuie să prezinte cumpărătorului dovezi de efectuare a controlului calităţii bunului.

http://www.legis.md/cautare/rezultate/110279

18 ianuarie 2019