Contul salarial este blocat de executor

23 ianuarie 2023 65

Buna ziua. Am luat un credit de la o companie de microfinantare si din motive de sanatate nu l-am putut rambursa. Dosarul a ajuns la executorul judecatoresc care mi-a blocat cardul de salariu si a expediarr angajatorului un ordin de incasare a datoriei. Eu i-am exepediat dovezi ca mi-a blocat contul salarial si am cerut sa-l deblocheze, dar el refuza. Atunci am scris o cerere la contabilitatea angajatorului sa primesc salariul in numerar, insa si aceasta cerere mi-a fost respinsa. Unde ma pot adresa ca sa am acces la macar o parte din salariu?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
  • Jurisconsult
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii

Buna Anatol, eu vă aduc la cunoștință ce spune Codul de executare, DVS sunteți în drept să înaintați o cerere la executor pentru a fi aplicat celea menționate de mine Articolul 106. Cuantumul reţinerilor din salariul şi din alte venituri ale debitorului
... mai detaliat (1) Cuantumul reţinerilor din salariu şi din alte venituri se calculează din suma pe care debitorul urmează să o primească.
(2) Din salariul şi din alte venituri ale debitorului pot fi reţinute, în baza unui document executoriu, nu mai mult de 20%, iar în baza cîtorva documente executorii, nu mai mult de 50% din cuantumul lor pînă la achitarea deplină a sumei urmărite.
(3) În caz de urmărire a pensiei de întreţinere, a sumelor pentru repararea prejudiciului cauzat prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, precum şi în legătură cu pierderea întreţinătorului, şi a sumelor pentru repararea daunei cauzate prin tîlhărie sau prin sustragere de bunuri, reţinerea constituie nu mai mult de 70% din salariu şi din alte venituri.
(4) Dispoziţiile prezentului articol se aplică şi în privinţa burselor, pensiilor de orice fel, precum şi a sumelor cuvenite în baza dreptului de autor, a dreptului de inventator sau de inovator.
Articolul 107. Ordinea de urmărire a salariului şi a altor venituri
În cazul mai multor urmăriri ale aceluiaşi salariu şi aceluiaşi tip de alte venituri, în următoarea ordine se satisfac:
a) obligaţiile de întreţinere;
b) repararea prejudiciului cauzat prin schilodire sau prin o altă vătămare a sănătăţii, precum şi în legătură cu pierderea întreţinătorului;
c) datoriile la impozite, la taxe şi la amenzi;
d) alte categorii de datorii.

24 ianuarie 2023