Conventia de la Haga (copil minor)

3 decembrie 2019 39

Buna. Sotia a plecat peste hotare cand copilul nostru avea 1an si 8 luni si a revenit in Moldova in iulie 2018, cand copilul avea deja aproape 4 ani. M-a rugat sa-i permit sa plece cu copilul pentru cateva zile la sat la parintii ei, dar peste o saptamana ea era deja in Franta cu copilul, fara acordul meu. I-a perfectat pasaportul fara sa stiu eu si a depus actele pentru divort. Eu am facut apel la Conventia de la Haga cu privire la intoarcerea copilului in RM. In Franta am avut cateva procese de judecata si pana la urma, judecata a fost in favoarea mea. Sotia a fost obligata sa inapoieze de urgenta copilul, insa ea a revenit cu el in Moldova, dar eu nu am fost instiintat si nu am stiut ca ei au revenit, dupa care a plecat inapoi in Franta si a declarat organelor competente precum ea s-a lamurit cu mine si totul e ok. Inspectorul care se ucupa de acest dosar in R Moldova i-a informat pe cei din Franta precum ca sotia i-a mintit. Acum o saptamana organele din Franta au obligat-o urgent sa se intoarca in Moldova cu copilul. Fiul meu la moment e in Moldova cu mine.
Intrebarea mea este urmatoarea: fosta sotie poate sa plece din nou cu fiul minor in Franta fara acordul meu?
Acum in decembrie va avea loc judecata privind divortul si stabilirea domiciliului copilului.
Ce trebuie sa fac ca copilul sa ramana in Moldova?
Copilul nu doreste sa mearga in Franta.
E posibil sa-i fac interdictie de a parasi RM?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul imobiliar

Buna ziua,

Cu privire la judecarea cauzei pe care o aveți va sugerez să vă angajați un avocat pentru a va reprezenta cu succes deoarece sunt mai multe nuanțe importante care urmează de analizat, urmează să știți că copilul nu poate fi privat de modul său de viață din țară care... mai detaliat își are reședința de către mamă fără acordul dvs ceea ce și s-a intimplat în cazul primului copil, deoarece stabilirea domiciliului copilului minor sau termenul de ieșire din țară mai mult de 3 luni implică acordul dvs deja iar pînă la 3 luni nu necesită , ceea de ce s-a folosit soția dvs.


Prin urmare înainte o cerere la poliția de frontieră prin care să-i notificați că într-o eventuală încercare dea ieși din țară mamă cu copilul sa nu-i permită deoarece aceasta abuziv încearcă acest lucru anexând rapoartele care constată încălcările anterioare.

Vis a vis de stabilirea domiciliului copilului minor cu dvs va urma de probat faptul că aveți un loc de trai decent, salariu, atașamentul copilului față de dvs și faptul că pînă acum să aflat cu dvs la întreținere și nu în ultimul rînd faptul că mama nu se află în RM și își are reședința pe perioada ultimilor ani peste hotare.

În caz de necesitate mă puteți contacta.

4 decembrie 2019