Copiii au fost duși din țară fără acordul tatălui

17 ianuarie 2023 39

Bună ziua. Soțul meu are doi copii dintr-o căsătorie anterioară. El nu i-a văzut de 2 ani, deoarece fosta lui soție a luat copiii din țară și a plecat în Spania, fără acordul lui. Soțul a fost condamnat într-un dosar penal la 3 ani de inchisoare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei, merge in fiecare luna la biroul de probațiune. Care sunt condițiile pentru a întoarce copiii în țară? Are soțul dreptul de a înainta în judecată o cerere pentru a-i întoarce în țară, atât timp cât nu și-a ispășit pedeapsa? Ce trebuie să facă? Mulțumesc anticipat.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Arsen Saruhanean
  • Avocat
  • Dreptul penal
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Alte contravenţii

Bună ziua!
Conform art.66 din Codul Familiei al RM, părinţii au dreptul să ceară înapoierea copilului de la orice persoană care îl reţine fără un temei legal. În caz de litigiu, părinţii se pot adresa instanţei judecătoreşti.
Instanţa judecătorească este în drept să respingă acţiunea prevăzută la alin.(1) dacă va stabili că... mai detaliat înapoierea copilului părinţilor săi contravine intereselor acestuia.
Dacă instanţa judecătorească va stabili că nici părinţii şi nici persoanele la care se află copilul nu sînt în stare să asigure întreţinerea, educaţia şi dezvoltarea adecvată a acestuia, ea va obliga autoritatea tutelară teritorială să dispună plasamentul copilului în conformitate cu prevederile Legii nr. 140/2013 privind protecţia specială a copiilor aflaţi în situaţii de risc şi a copiilor separaţi de părinţi.

În situația Dumneavoastră în primul rînd trebuie să angajați un avocat, or dacă tatăl copilului este persoana condamnată, care trecând prin programele probaționale vrea să vadă copilul, trebuie de scris plîngeri la Direcția pentru Protecția Drepturilor Copilului, de adresat în instanța pentru înapoierea copilului în Moldova.

Pentru consultații suplimentare și acordarea asistenței juridice puteți să mă contactați la numărul de tel.: 069076419.

18 ianuarie 2023