Copil manipulat de catre tata, in contra mamei.

19 martie 2018 55

Buna ziua. As vrea sa va povestesc istoria (problema) surorii mele mai mari, poate dupa ce veti citi istoria aceasta o sa ne puteti indruma ce si cum sa facem mai departe. Poate nu activati in acest domeniu, dar totusi poate o sa ne puteti ajuta cu un sfat!
Am o sora mai mare, care s-a casatorit in 2006. Fiind in casatorie timp de 6 ani ea a indurat foarte multe. El o batea de sarmana de sor’mea lesina, o amagea, o insela si asa mai departe. Tot in acel an sora a ramas insarcinata, la termenul de 6-7 luni a fost batuta de catre sotul ei atat de tare incat copilul a murit nenascandu-se! Ea l-a iertat si ei au trait tot asa mai departe. Poveste cea mai interesanta incepe din vara anului 2008 cand sora a nascut un baietel. A primit o bataie buna chiar si in momentul cand discutau cum sa-si numeasca baiatul. Timp de 3 ani si ceva sora si-a rabdat sotul. El o batea tot atat de tare de fata cu copilul (asta a lasat urme pe psihica copilului enorm de mult). In 2012 ea a depus la divort, caci deja nu mai avea putere sa-l rabde, iar in 2013 a avut deja divortul la mana.
Dupa divort fostul sot a inceput sa-i creeze si mai multe probleme, a luat copilul de la sora in weekend si apoi nu vroia sa-l intoarca, a manipulat copilul atat de tare, incat acesta nici nu vroia s-o vada pe mama. Faptul ca copilul a fost manipulat l-a confirmat si psihologul, pe care l-am chemat pentru a clarifica situatia. Noi, familia, nu am lasat-o in momente grele si am facut tot posibilul ca copilul sa fie intors la mama. Copilul s-a mai linistit fiind la noi (caci ei traiau la noi), dar de fiecare data cand il lua tata, copilul se intorcea acasa fiind manipulat impotriva noastra. De la manipularile tatalui, sarmanul copil era si este dezorientat si foarte nervos. La un moment dat, copilul a avut un accident si medicii au depistat ca copilul are tensiune intracraniana. De atunci si pana acum noi mergem cu copilul la medici si primim de fiecare cate un curs de lecuire nu chiar ieftin. Copilul a ramas in grija mamei mele, caci sora a plecat peste hotare ca sa-si poata intretine puiul, deoarece fostul sot din cand in cand mai punea si bani pe cont pentru pensie alimentara, dar nimic mai mult. Acum copilul are 9 ani. Dupa cum zic medicii, are tensiune intracraniana, dar si dereglari de comportament si nervi foarte mari. Sora mea s-a recasatorit si s-a stabilit cu traiul in Germania. Este stabilita oficial, are un baietel si tare mult vrea sa-l ia si pe primul copil linga ea ca sa-l poate trata definitiv! Copilul foarte tare a vrut sa plece cu mama, dar din momentul de cand i-a zis tatalui sa-i permita sa plece, tatalui parca i-au dat cu sare-n ochi. A luat copilul la el, iar cand l-a intors, copilul era in starea cum a fost in 2013, adica nici macar nu vrea sa o vada pe mama lui, iar bunica (adica mama mea) si bunelul (adica tatal meu) vor sta dupa gratii, caci tatal lui o sa ne inchida pe toti. Ca noi imblam pe la medici ca sa demonstram ca copilul este bolnav psihic, ca sora sa-l ia peste hotare si sa primeasca bani pentru asta asa si asa mai departe.
Tatal a inceput iarasi sa faca probleme, a depus plingre la politie precum ca la noi in familie este violenta si ca copilul traieste intr-un mediu nefavorabil pentru el. Dar si mai mult el a axat pe mama mea, precum ca bate copilul. Dupa cate am inteles, el a ajuns in mai multe instante cu aceasta problema.
Sora mea cand a vazut tot concertul asta a decis sa ii dea copilul pe o perioada sa vada cum e intr-adevar sa cresti un copil, dar tatal asa si nu se linisteste, el vrea sa o decada pe sora din drepturile parintesti, ca si cum ca el e un tata exemplu dar noi actionam negativ asupra copilului.
Cu parere de rau, nu mai avem puteri sa luptam cu acest individ, mama mea care timp de vreo 4 5 ani a crescut copilul este distrusa atat fizic cat si psihic! De sora nici nu mai zic, la moment este insarcinata cu al 3-lea copil. Ea a plecat acum 3 zile iarasi in Germania, caci nu poate sa stea mai mult in Moldova, dar cu atata durere in suflet a plecat, la drum cu copil mic si inca insarcinata si distrusa moral de un om daca mai pot sa-I zic asa. Ca deja nici cuvinte nu mai am pentru asa persoane.
Va rugam, daca puteti sa ne ajutati sa scapam copilul din ghearele acestei persoane, pentru ca cum nu s-a interesat de copil 9 ani, asa nici acum nu il intereseaza pe dinsul copilul, doar ca el isi joaca caii pe seama sarmanului copil. Daca puteti sa ne indrumati cum sa procedam mai departe? Stim sigur ca la copil e manipulare, acum sora il suna din Germania, el nici nu raspunde macar ca sa vorbeasca cu copilul, a inchis total telefonul. Sfatuiti-ne. Nu stim unde sa ne adresam, caci el a bagat bani grei cuiva care are grija ca situatia sa fie sub controlul lor, ca copilul sa fie cu tatal. Cel mai mult sora se teme ca el il va lua in Rusia pe copil (unde a locuit mai mult timp) si ea mai mult nu isi mai vedea copilul.
Ce sa facem? Cum sa ne protejam noi? Si cum sa procedam mai departe ca sa putem lua copilul in Germania pentru ca sa il putem trata?

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Mihai Guțu
  • Avocat-stagiar
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Buna,
Codul familiei prevede ca in cazul existenţei unor conflicte de interese între părinţi şi copii, acestea se soluţionează prin decizia autorității tutelare locale de la locul aflării copilului, care poate fi atacată pe cale judecătorească, interesele copiilor, în acest caz, fiind reprezentate de către autoritatea tutelară teritorială. Totodata, drepturile... mai detaliat părinţilor nu pot fi exercitate contrar intereselor copilului lor. Părinţii nu pot prejudicia sănătatea fizică şi psihică a copilului.
Din cele descrise mai sus, reiese ca tatal influenteaza negativ asupra copilului, drept urmare in cazul in care prin comportare amorală, acesta influenţează negativ asupra copilului, poate fi solicitata decaderea acestuia din drepturile parintesti. Acest fapt poate fi realizat doar prin intentarea unei actiuni in instanta de judecata.
As sugera sa contactati un avocat care se specializeaza litigii ce tin de dreptul familiei si sa incepeti prin a contacta reprezentantii autoritatii tutelare pentru a primi o consultatie de la acestia. Procedura poate fi mai anevoioasa din moment ce mama copilului este plecata peste hotare. Cu toate acestea, se merita sa intreprindeti careva actiuni, precum sa pastrati toate concluziile medicilor care au consultat copilul si alte documente care ar putea servi drept probe in cadrul procesului de judecata.

3 aprilie 2018