Copil minor sub tutela

7 februarie 2024 3

Buna ziua! Sunt divortat, sotia mea fosta acum locuieste cu alt barbat si este copilul meu este cu ei. Eu doresc sa ma adresez in instanta ca sa pot prelua tutela asupra copilului meu, adica sa-l cresc eu, pentru ca nu vreau ca copilul meu sa traiasca intr-o familie straina. Am dreptul sa cer si sa fac asa ceva? Daca da, care este procedura? Poate sa ma oblige fosta sotie sa scriu declaratie precum ca permit copilului sa iasa din tara, sau eu am dreptul sa refuz sa dau asemenea declaratie? Multumesc!

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Tatiana Scobiola
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul muncii
  • Dreptul familiei
  • Alte contravenţii
  • Alte domenii

Bună ziua. În primul rând, Dvs în calitate de tată deja sunteți reprezentant legal al copilului, tutela se face pentru persoane care au grijă de copiii, în afară de părinții acestuia.
Solicitarea corectă în instanță este stabilirea domiciliului copilului cu Dvs. Referitor la declarație de a ieși din țară, orice părinte... mai detaliat poate ieși peste hotare cu copilul fără acordul celuilalt pentru o perioadă scurtă (în scop de odihnă, de exemplu). Acordul este necesar doar în cazul când urmează să se stabilească domiciliul copilului peste hotarele țării.
Astfel, acum trebuie să înaintați cerere de stabilire a domiciliului copilului cu Dvs, însă trebuie să argumentați și să dovediți că aceasta este în interesul copilului. Pentru suport juridic, mă puteți apela la nr. 068769517.

8 februarie 2024