Vanzarea apartamentului sau a cotelor-parti din acesta

18 aprilie 2021 20

Buna ziua. Suntem 3 coproprietari ai unui apartament cu 3 camere - eu, mama si fratele. Suntem mostenitori ale cotelor-parti in urma decesului tatalui meu. Fiecare din noi avem cate 1/3 cota-parte. La moment eu si mama vrem sa plecam peste hotare si vrem sa vindem apartamentul, dar fratele nu isi da acordul. Am incercat so sulutionam aceasta neintelegere pe cale amiabila, i-am propus sa-i cumparam un apartament cu o camera, dar refuza. Ce putem face? E posibil sa vindem doar 2 cote-parti ale noastre? E nevoie de o schita a apartamentului suplimentara in afara de actele necesare pentru vanzarea apartamentului? Merci anticipat pentru raspuns.

Comentariile juriștilor 1

Descărcaţi discuția
Andrei Domenco
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Contravenţii rutiere
  • Dreptul muncii

Buna ziua,

În situația Dvs in care deja ați parcurs citeva cai care se propun spre soluționare potrivit legii puteți înainta o notificare către acesta prin care îl anuntați ca doriți sa vindeți cotele Dvs parte, termenii, prețul, condițiile etc acesta fiind un drept de preempțiune care îl deține coproprietarul.

In... mai detaliat cazul in care acesta refuza puteți înstrăina cotele voastre parte unor terți dar la ordin practic nimeni nu ar dori sa locuiască in apartament cu cineva străin.

De aceea soluție ramine de adresat in instanța de judecată, sa fie evaluat bunul și sa se dispune vinzarea acestuia cu împărțirea banilor între voi ca coproprietari in mod egal.

18 aprilie 2021