Credit bancar

9 decembrie 2023 3

Buna ziua. Am luat doua credite de la o banca - de 45.000 si 100.000 lei. Am rambursat o mare parte din acestea, dar in perioada pandemiei, nu am lucrat un timp si am intrat in datorii. Am mai luat niste credite de la diferite companii ca sa rambursez creditele initiale si cu timpul m-am inglodat cu totul in datorii. Acum, am stins practic toate datoriile, cu exceptia unui credit bancar. A fost judecata care a stabilit ca datoria constituie putin peste 180.000 lei. Recent, insa, executorul mi-a spus ca banca nu a reziliat contractul si penalitatea creste in fiecare zi. Am aplicatia bancara imi arata minus 353.000 lei. E posibil sa oprim datoria la suma indicata de instanta, adica 180.000 lei?

Comentariile juriștilor 2

Descărcaţi discuția
Gabriel Diaciuc
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul familiei
  • Dreptul muncii
  • Dreptul imobiliar
  • Dreptul afacerilor
  • Alte domenii

Sergiu, poți să obții asta doar pe calea negocierilor cu creditorul, adică cu banca.

11 decembrie 2023
  • Avocat
  • Dreptul civil
  • Dreptul penal
  • Dreptul familiei
  • Dreptul imobiliar
  • Alte domenii

Mai întâi trebuie de analizat hotărârea judecătorească.........

Articolul 942. Dobînda de întîrziere în executarea obligațiilor pecuniare

(1) În cazul în care o sumă de bani nu este plătită la scadență, creditorul are dreptul la dobîndă de întîrziere pentru suma respectivă din data imediat următoare scadenței plății pînă la data în care s-a... mai detaliat efectuat plata, la rata prevăzută la alin. (2) ori la o altă rată prevăzută de dispozițiile legale speciale.

(2) Rata dobînzii de întîrziere este egală cu rata prevăzută la art. 874 plus 5 puncte procentuale pe an, în cazul în care debitorul este un consumator, sau 9 puncte procentuale pe an, în celelalte cazuri. Cu toate acestea, dacă înainte de scadență obligația pecuniară era purtătoare de dobîndă prevăzută de contract, în scopul determinării ratei dobînzii de întîrziere, creditorul poate înlocui rata prevăzută la art. 874 cu rata dobînzii prevăzute de contract.

(3) Debitorul consumator are dreptul să facă dovada că prejudiciul suferit de creditor ca urmare a întîrzierii plății este mai mic decît rata legală a dobînzii de întîrziere.

(4) În cazul în care s-a stipulat o clauză penală, creditorul poate să ceară, la alegere, fie dobînda de întîrziere calculată conform dispozițiilor prezentului articol, fie penalitatea pentru întîrziere. De asemenea, creditorul poate cere despăgubiri pentru prejudiciul cauzat în partea neacoperită de dobînda de întîrziere.

(5) Pe perioada în care suma de bani nu este plătită la scadență cu justificare, debitorul datorează doar dobînda de întîrziere la rata prevăzută la art. 874. Debitorul consumator nu datorează asemenea dobîndă de întîrziere.

(6) Orice clauza contrară dispozițiilor prezentului articol în detrimentul consumatorului este lovită de nulitate absolută.


rticolul 953. Reducerea penalității

(1) În cazuri excepţionale, luîndu-se în considerare toate împrejurările, instanţa de judecată poate dispune, la cererea debitorului, reducerea penalității disproporţionat de mari. La reducerea penalităţii, trebuie să se ţină cont nu numai de interesele patrimoniale, ci şi de alte interese, ocrotite prin lege, ale creditorului.

(2) Nu se admite reducerea penalităţii în cazul în care aceasta a fost stinsă prin executare benevolă.

(3) Nu se admite reducerea penalității pentru întîrzierea executării obligației pecuniare în cazul în care rata penalității este egală sau mai mică decît rata legală aplicabilă conform art. 942.

(4) Orice clauză care derogă de la dispozițiile prezentului articol în detrimentul debitorului este lovită de nulitate absolută.

17 decembrie 2023